Két kézzel szórja a pénzt a Microsoft!

Vágólapra másolva!
40 milliárd dolláros részvényvisszavásárlást jelentett be a cég, ráadásul az osztalékot is 22 százalékkal megnöveli. Ezzel lényegében a befektetői nyomásnak enged a redmondi cég, és tovább csökkentve 60 milliárd dolláros nettó készpénzállományát.
Vágólapra másolva!

40 milliárd dollár értékben vásárolna vissza részvényeket a Microsoft a befektetőktől, jelentette be ma a redmondi cég. A technológiai cég továbbá a negyedéves osztalék nagyságát is növelni fogja, a korábbi 22 centről 28 centre részvényenként, ami az elemzői konszenzusban szereplő 26 centet is meghaladja. A jelenlegi árfolyam mellett ez 3,3 százalékos osztalékhozamot jelent.

A Microsoft ezzel tovább fokozza a tempót, hiszen szeptember elején 7,2 milliárd dolláros felvásárlást jelentettek be, amikor a Nokia készülékgyártását vásárolták meg. A vállalat azonban most igencsak mélyen nyúl majd a pénztárcájába, főleg annak tükrében, hogy a cég nettó készpénzállománya június végén 60 milliárd dollár körül mozgott. Ha ebből levonjuk a Nokia felvásárlás kapcsán keletkező terheket, akkor megközelítőleg 50-55 milliárd dolláros nettó készpénzállománnyal rendelkezhet a cég.

Forrás: Investor.hu

Azt viszont nem jelölte meg a cég, hogy pontosan meddig hajtják végre a 40 milliárdos visszavásárlást, így akár évekig is vásárolhatják vissza saját részvényeiket. A Microsoft egyébként a hónap végén lejáró, korábbi 40 milliárdos programját újítja meg, és ahogyan Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezetője fogalmazott a Bloombergnek, a cég továbbra is elkötelezett a részvényeseknek történő érték visszajutattatásában.

A bejelentésben feltehetően a ValueAct is komoly szerepet játszott, amely meglehetősen aktivista befektetőnek számít a szakmai körökben. Bár a szeptember elején megkötött együttműködési megállapodás értelmében a ValueAct nem szólt bele a szeptemberi igazgatósági ülésbe az osztalékkal kapcsolatban, aligha lehet hinni azoknak a híreknek, miszerint a társaság preferenciáit nem vették figyelembe a döntés meghozatalakor.

A hírre a Microsoft árfolyama először közel 3 százalékos pluszban állt a kereskedés előtti órákban, ám a nyitást követően már alig 6 százalékos pluszban tartózkodik a papír. Könnyen lehet, hogy a befektetők sem nagyon bíznak a cégben, és inkább csak egy kétségbeesett próbálkozásnak minősítik a mai bejelentést.

A Microsoft árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Investor.hu