Elég egy szikra a gáz robbanásához

Vágólapra másolva!
Komoly drágulás várhat az amerikai típusú Henry Hub földgázra, amennyiben az árfolyam a füles csésze alakzatból az északi irányba mozdul ki. Ebben az esetben akár 4 dollárig is elszáguldhat az energiahordozó. Előtte persze a 200 napos mozgóátlagot le kell küzdenie a terméknek, ahhoz hogy elérhesse célját.
Vágólapra másolva!

Technikailag fontos szint közelében indította a hetet az amerikai típusú Henry Hub földgáz. Az energiahordozó az augusztus elején elért mélypont óta már több mint 15 százalékot ralizott, ráadásul egy meghatározó formáció is megjelent a napi grafikonon, amit a heti charton látható folyamatok is támogathatnak idővel.

A füles csésze lehet az első szikra

A földgáz napi grafikonján egy erőteljes trendfordulós formáció jelent meg, ami akár 4 dollár fölé is elrepítheti az árfolyamot. A füles csésze fül része ugyan nem túl nagy, de nagyjából ideális szintre - a 61,8 százalékos Fibonaccira - esett vissza a termék, amikor szeptember elején lefordult a 200 napos mozgóátlagról.

Az 50 napos mozgóátlag a Fibó szinttel közösen stabilan megtartotta és most az árfolyam a 200 napos mozgóátlaggal szemez.

Amennyiben a 3,68 dollárnál fekvő nyakvonal, illetve az ezen a szinten elhelyezkedő 200 napos mozgóátlagot átszakítja a földgáz, akkor az alakzatból számolható célár 3,96 dollárnál látható. Egyébként ez a szint egybeesik egy júniusi lokális csúcsponttal, ami így erősebb ellenállás lehet. Ezen átlendülve pedig akár 4,13 dollárig is elszállhat a földgáz.

Az indikátorok is megerősítik az elképzelést, ugyanis az MACD vételi szignált jelez, míg az RSI tartja az emelkedő trendet.

Földgáz (Henry Hub) napi grafikon (dollár/mmbtu)

forrás: Investor.hu

A mozgóátlagok metszése újabb lökést adhat

A heti grafikonon felemás kép látható, az indikátorok ugyanis pozitív jeleket küldenek, de az árfolyam fontos technikai szintek alatt mozog.

Az RSI megtörte egyrészt a csökkenő trendjét, másrészt az MACD egy hajszálnyira van a vételi jelzéstől.

Az árfolyam ugyanakkor megroppantotta a 2012 első fele óta tartó emelkedő trendvonalat, ami fölé még nem tudott visszajutni a termék, ráadásul a földgáz az 50 és a 200 hetes mozgóátlag alatt tartózkodik.

Ha sikerül a nevezetes mozgóátlagok fölé kerülnie az árfolyamnak, akkor nagyon sokat javulhat a technikai kép, sőt az esetleges fej-váll alakzat kialakulásának az esélye is lecsökkenne.

Mi több, idővel az 50 hetes mozgóátlag alulról metszheti a 200 heteset, ami hosszabb távon is rendkívül pozitív jelzés lenne, erre legutóbb 2008-ban volt példa.

Földgáz heti grafikon (dollár/mmbtu)

forrás: Investor.hu

Rövid távon a készletadatok hozhatnak mozgást

A csütörtökönként magyar idő szerint 16:30-kor megjelenő amerikai földgáz készletadatok okozhatnak nagyobb mozgást az energiahordozó piacán, amit nem szabad szem elől téveszteni azoknak, akik ezzel a termékkel kereskednek.

Hosszabb távon azonban a palagáz forradalom ellenére is lehet tere az áremelkedésnek, mivel egyre nagyobb ütemben nő a földgáz iránti kereslet is.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.