Drasztikusan csökkentené költségeit a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Lerántotta a leplet a Raiffeisen költségcsökkentési tervéről, amivel az osztrák bank azt szeretné elérni, hogy 2016-ra költségei ne haladják meg nominális értelemben a 2012-es értéket. Három év alatt a hitelintézet 450 millió eurót akar megspórolni, bár további információkat még nem árult el a programról. Arról csak november végén a harmadik negyedéves gyorsjelentésével egy időben fog részleteket közölni.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta a Raiffeisen költségcsökkentési tervét, amivel nem kevesebbet szeretnének elérni, minthogy a 2016-os kiadások nominálisan ne haladják meg a 2012-es értéket, írja a Financial Times.

A Raiffeisennek szüksége is van kiadásai kordában tartására, ugyanis második negyedéves gyorsjelentésükben egyetlen negyedév alatt 5 százalékos növekedésről számoltak be az adminisztratív költségsoron. Így kérdés, hogy az első fél évben 6,5 százalékkal emelkedő költségsort sikerül-e lefaragni az év végére. Ráadásul szeptember közepén profit warningot is közölt a társaság, amiben úgy fogalmazott, hogy 10-20 százalékkal magasabb lehet az idei céltartalékolás.

Forrás: Raiffeisen, Investor.hu

Mindenesetre a júniusban kinevezett vezérigazgató, Karl Sevelda már korábban elmondta, hogy fájdalmas költségcsökkentésekre készül, hogy újra növekedési pályára állítsa a Raiffeisent. Korábban még úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg 16 különböző országban tevékenykedő bank, 6 fő piacára szeretne koncentrálni, de ez nem jelenti azt, hogy a többi országból kivonulna, csak terjeszkedni nem fognak, ezt pedig most is megerősítette a cég.

A bank szerint költségei gyorsabban nőttek, mint a versenytársaké, ezért szükséges a beavatkozás. Ezért a vezetőség arról döntött, hogy három év alatt 450 millió eurós megtakarítási programot indítanak el, ezzel pedig azt szeretnék elérni, hogy a költség bázis nominálisan ne legyen magasabb a 2012-es értéknél.

Tavaly egyébként a hitelintézet adminisztratív költsége 3,26 milliárd euró volt, 6,5 százalékkal magasabb, mint a megelőző évben. A társaság azonban további információt nem árult el a programról, így nem tudni, hogy például mekkora elbocsátásra lehet számítani. A Raiffeisen annyit közölt, hogy részletekkel majd a bank harmadik negyedéves gyorsjelentésével egy időben állnak elő. Ezt a hitelintézet november 27-én fogja publikálni.

A bank esetleges tőkeemelésével kapcsolatban sem közölt konkrétumokat a társaság, ugyanakkor megismételte, a tőkeemelés az egyik lehetséges eleme annak, hogy megerősítsék a tőkehelyzetüket.

Az árfolyamra igencsak negatív hatással volt a profit warning, de már ezt megelőzően is nagyobbat esett az árfolyam, mivel több helyről is kedvezőtlen hírek érkeztek. Például az IMF is az osztrák bankok feltőkésítésének szükségességét jelezte, míg az osztrák jegybank egyik tagja is sürgette a tőkeellátottság európai szintekhez történő felzárkózását. Ráadásul vélhetően az osztrák bankadó is fennmarad még a következő öt évben. Mindezeket betetőzve pedig a papír még ki is esett a EURO Stoxx 600 indexből, ami a 600 legnagyobb európai vállalatot tömöríti.

Ezért nem véletlen, hogy szeptember közepén megtört a július óta tartó rövidebb emelkedő trend, azóta pedig nem tud magára találni az árfolyam, a 24-24,5 eurós szint körül ingadozik, az 50 napos mozgóátlaga közelében.

A Raiffeisen árfolyama (Bécs)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu