Dollármilliárdokkal segíthet a japán kormány

Vágólapra másolva!
Egy 50 milliárd dolláros gazdasági ösztönző program indításán gondolkozik a japán kormány, amivel a forgalmi adó egyre valószínűbb emelésének fogyasztást visszafogó hatását kívánják ellensúlyozni. Az adóemelésekről október elején dönthet Abe Shnizo miniszterelnök, így a kormány szakembereinek addig kell kidolgoznia a részleteket - tudósított a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

50 milliárd dolláros gazdasági ösztönző programot indíthat Japán, hogy ellensúlyozza a tervezett fogyasztási adóemelés negatív hatásait.

Abe Shinzo miniszterelnök még augusztusban közölte, hogy az ősszel, a második negyedéves GDP-adatok közzététele után dönthet az adóemelések kérdésében. Mivel azonban a most hétfőn közzétett hivatalos statisztikák szerint a vártnál jóval nagyobb mértékben, 3,8 százalékkal bővült a japán gazdaság egy év alatt, az elemzők szerint minden akadály elhárult az adóemelések elől. Így egyre valószínűbb, hogy a kormány meglépi az adóemeléseket.

Forrás: Origo

Ennek keretében a forgalmi adó a jelenlegi öt százalékról nyolc százalékra emelkedhet áprilisban, amit a második körben 10 százalékra emelhetnek 2015-ben. Az adóemelésre Japán irgalmatlan méretű államadósságának finanszírozása miatt van szükség, mely a második negyedévben soha nem látott szintre növekedett, és átlépte az 1000 billió (azaz 1.000.000.000.000.000) jent. Csak érzékeltetésnek, ez nagyobb, mint Németország, Franciaország és Nagy-Britannia teljes gazdasága együttvéve.

Forrás: Origo

A miniszterelnök azért nincs könnyű helyzetben, mert a forgalmi adó növelése éppen a pont magára találó gazdaság növekedését vetheti vissza a fogyasztás csökkenésén keresztül. Shinzo ennek megakadályozása érdekében utasíthatta szakembereit, hogy dolgozzanak ki egy olyan ösztönző programot szeptember végéig, ami segíthet lendületben tartani a japán gazdaságot. Ennek lehet az egyik opciója az 50 milliárd dolláros (ötezer milliárd jenes) stimulus program az ügyhöz közel álló források szerint.

A kormány számításai szerint a forgalmi adó 1 százalékpontos emelése 2700 ezer milliárd jen többletbevételt jelenthet a japán költségvetésnek. A pénzügyminisztérium már jelezte, hogy támogatja a fiskális szigorítást, és közölte, hogy a lehetséges ösztönző programnak legalább 2 ezer milliárd jen keretösszegűnek kell lennie, hogy elkerülhetővé váljon a gazdaság lassulása.

Az 50 milliárd dolláros stimulus program mellett még az is felmerült lehetőségként, hogy egy egyszeri jövedelemadó csökkentést hajtanak végre, vagy mérséklik azoknak a vállalatoknak a társasági adóterheit, melyek növelik beruházásaikat, fejlesztéseiket Japánban.

Shinzo döntését pedig nagymértékben megkönnyítheti, hogy Tokió elnyerte a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát, ami tovább pörgetheti a japán gazdaságot. Az országban óriási beruházások kezdődhetnek, melyek segíthetnek az adóemelések negatív hatásait ellensúlyozni.