Csúnyán alulmaradt ma Budapest

Vágólapra másolva!
Meglehetősen gyengén szerepelt ma a magyar tőzsde a fontos bejelentés előtt, a BUX ugyanis közel 1 százalékos mínuszban zárt, holott sem a régiós piacokon, sem pedig Európában nem volt ennyire rossz a hangulat. A forint ugyanakkor valamelyest tartotta magát az euróval szemben, jelenleg 297,5 körül ingadozik az árfolyam. Amerikában pedig feltehetően már minden befektető az este 8-kor érkező híreket várja, hiszen ez alaposan meghatározhatja a következő hetek részvénypiaci fejleményeit.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült zsinórban a hetedig napon is erősödnie a magyar tőzsdének, ugyanis a BUX közel 1 százalékos mínuszt halmozott fel. Igaz ugyanakkor, hogy a régiós piacokon sem volt jó a hangulat, 0,1-0,5 százalékos mínuszokat halmoztak fel a főbb indexek.

Forrás: Origo

2014 első felében piacra kerülhet az Egyesült Államokban a Richter cariprazine nevű szere - idézi a Bloomberg Gulácsi Gábort, a cég pénzügyi igazgatóját. A cariprazine a Richter legfontosabb növekedési sztorija, a szert az elmúlt évek tesztjei alapján többféle pszichés betegség terén is pozitív eredményeket ért el. A Richter a kedvező hír ellenére is 0,9 százalékos mínuszban zárt.

Tárgyalásokba kezd a Mol és az olasz olajipari mamut, az Eni - számolt be a Bloomberg hírügynökség. A két társaság azért ült tárgyalóasztalhoz, hogy a Mol az olaszországi Mantovában lévő finomítója számára biztosítsa az olajellátást, ugyanis a jelenleg érvényben lévő szerződés december 31-én jár le. Az olajipari cég árfolyama igen gyengén szerepel ma, mivel több mint két százalékos mínuszban zárt.

A nap legjobbjai végül az OTP és az Egis lettek, bár ők is 0,2 százalékos mínuszban zárták a napot. A MagyarTelekom pedig nem tudott erősödni a nap második felében, végül 1,6 százalékot esett az árfolyama.

Forrás: Origo

2015-ben 2,3, míg 2016-ban 2,5 százalékos GDP-növekedés várható hazánkban - közölte Varga Mihály egy szocialista kérdésre válaszolva. A nemzetgazdasági miniszter ezen kívül 2,5-3,5 százalékos gazdasági bővüléssel számol a 2017-2022-es évekre.

Magyarország benyújtotta az amerikai értékpapírpiaci felügyeletnek a dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelző dokumentumot a Bloomberg értesülései szerint. Ennek értelmében 5 milliárd dollár értékű forrást vonhat be hazánk.

Visszatért a 298-as szint alá a forint a délutáni órákra, az euróval szemben jelenleg 297,8 körül alakulnak a jegyzések. Pedig kora délután meglehetősen rossz volt a helyzet, úgy tűnt a forint kifulladt nagy menetelésében.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Patthelyzet alakult ki a zárásra

Bár napközben kisebb pluszok mutatkoztak a nyugat-európai piacokon, zárásra végül valamelyest mérséklődött az optimizmus. A befektetők a ma esti Fed ülés utáni bejelentésekre várnak, amelyek meghatározhatják a következő napok, hetek hangulatát.

Forrás: Origo

Nagy zuhanásba fogott ma napon belül az Air France-KLM árfolyama, miután a társaságtól közölték, a korábban tervezettnél még nagyobb költségcsökkentésre van szükség a cégnél. Nagyon úgy néz ki, hogy a negyedik egymást követő évben is veszteséggel zár majd a légitársaság 2013-ban.

Éves szinten közel 100 millió eurós megtakarításra van szüksége a Lanxess-nek, így a gumigyártó 1000 alkalmazottjától válik meg, illetve jelentősen korlátozza a menedzsment tagjainak bónuszát is. A hírre a gyártó 2,4 százalékos mínuszt halmozott fel.

Ugyancsak gyengén szerepel a francia Alstom is, mivel a vezérigazgató, Patrick Kron szerint a cég csak a vártnál alacsonyabb növekedést érhet el a következő 1-1,5 éves időszakban. 1,6 százalékos mínuszban áll a papír.

Feszülten várnak a piacok

A piacok leginkább az esti Fed ülés után megjelenő közleményre várnak, illetve a magyar idő szerint 20:30-kor kezdődő Ben Bernanke által vezetett sajtótájékoztatóra. Ennek függvényében nagy mozgás nem igazán látható a késő délutáni órákban az amerikai piacokon.

Forrás: Origo

Nem sikerültek túl jóra a mai amerikai lakáspiaci adatok, a megkezdett építkezések száma és a kiadott engedélyek száma is a konszenzusnál rosszabb lett. Az adat viszont komolyabb reakciót nem váltott ki.

3,3 szászázalékkal emelkedik a FedEx árfolyama, a társaság az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévet zárt - bár az árbevétel elmaradt egy hajszállal a konszenzustól - és megerősítették éves EPS céljukat. Január elejétől az amerikai piacon 3,9 százalékos áremelést hajt végre a szállítmányozással foglalkozó vállalat.

Bemutatta a legújabb Z30-as névre hallgató okostelefonját BlackBerry, ami 5 inches nagyságú és 1,7 Ghz-s processzorral lesz felvértezve. A vállalat részvénye 0,6 százalékos pluszban ingadozik a kereskedés után.