Vágólapra másolva!
Mínusszal ment hétvégi pihenőjére a budapesti tőzsde, amit a Magyar Telekom és a Mol gyenge teljesítménye lökött a piros tartományba. Az olajcég árfolyama a Hernádi Zsolt elleni horvát elfogatóparancs miatt csúszott meg, míg a telekompapír, amiatt zakózott, hogy az unió visszavonta a telekomadó miatti kötelezettségszegési eljárását Magyarországgal szemben.De tőlünk nyugatra sem volt túl rózsás a pénteki kereskedés, Európában az olasz belpolitikai feszültségek miatt búslakodtak a befektetők, míg az USA-ban az adósságplafonnal kapcsolatos problémák keserítik a piaci szereplők életét.
Vágólapra másolva!

Nem tudta szépen zárni a hetet a budapesti tőzsde, ugyanis a BUX 0,4 százalékos mínusszal fejezte be a pénteki kereskedést. Ezzel pedig a lengyel társával alulteljesített a régióban.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az indexet a Mol húzta vissza, amely bár jól kezdte a napot, azt követően, hogy napvilágot látott a hír, hogy Hernádi Zsolt ellen elfogatóparancsot adott ki a horvát bíróság nagyobb esésbe váltott az árfolyam. Bár igaz, hogy nap végére valamelyest visszajött az olajpapír.

A Mol árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem szerepelt jól a Magyar Telekom sem, több mint 1,5 százalék feletti csökkenéssel zárt. Az elmúlt napokban igen negatív hírek láttak napvilágot a telekompapírral kapcsolatban, az elemzők egyre alacsonyabb osztalékot várnak, ráadásul az Európai Bizottság megszüntette a telefonadó elleni kötelezettségszegési eljárást is.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A többi blue-chip közül az OTP emelkedni tudott, míg a Richter mínusszal búcsúztatta a hetet, igaz korábban nagyot menetelt az Egis felvásárlására tett vételi ajánlat kapcsán.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ma nagyot rántottak a forinton a kora délutáni órákban, bár komoly piacmozgató hír nem érkezett péntek folyamán. Jelenleg már 299 alatt tartózkodik az euróval szembeni árfolyam. A dollár/forint kereszt 220 dollár közelében áll, míg a CHFHUF jegyzés 243,5 közelében ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Gyengél muzsikál Európa

Európában mínuszok uralkodnak a legtöbb tőzsdén, a befektetőket az olasz belpolitikai feszültségek aggaszthatják. Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének politikusai ugyanis úgy döntöttek, hogy lemondanak mandátumaikról, ha Berlusconit kizárják a parlamentből október elején.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Emellett az amerikai adósságplafon közelgő problémája is lefelé ható erőt jelent. Egyedüli kivétel a párizsi börze, amely képes minimális pluszt felmutatni. Pedig a befektetőket egy jó makroadat is jobb kedvre deríthette volna, az eurózónában ugyanis kétéves csúcsra, 96,9 pontra ugrott a gazdasági bizalmi index szeptemberben. Ez meghaladta a 96 pontos elemzői várakozásokat is.

Megválna a PowerBar családtól a Nestlé a bennfentesek szerint, miután a menedzsment meglehetősen elégedetlen az energiaszeleteket és sportitalokat gyártó egységének teljesítményével. Mivel a Nestlé előző féléves eredményei nem sikerültek túl jól, így a vezetés vélhetően a profiltisztítás miatt válna meg gyengébben teljesítő egységeitől.

A Nestlé árfolyama (Zürich)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A nap egyik vesztesének a Vallourec számít, mivel a részvényei 9,5 százalékot vesztettek ma értékükből. A cég figyelmeztetett, hogy a gyenge brazil reál, és a kereslet ideiglenes visszaesése miatt árbevételük a vártnál kisebb mértékben növekedhet idén.

A Countrywide árfolyama 1,8 százalékot esett, mivel a cég egyik nagytulajdonosa, az Alchemy Partners bejelentette, hogy eladja 5,9 százalékos részesedését.

Szakad a JC Penney

Amerikában is zordabb lett a hangulat, a vezető amerikai indexek 0,2-0,6 százalékos mínuszban tartózkodnak, az adósságplafonnal kapcsolatos problémák bizonytalaníthatják el a befektetőket.

A Michigani fogyasztói bizalmi indexe gyengébben alakult a vártnál, ugyanis az csak 77,5 pontot ért el a várakozásokban szereplő 78 pontos érték helyett, ami szintén nem ad okot az örömre.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A személyes jövedelmek pedig 0 ,4 százalékkal növekedtek augusztusban, míg a személyes kiadások 0,3 százalékkal, melyek megegyeztek az elemzői várakozásokkal. Az előző havi adatokat viszont felfelé módosították, a korábbi 0,1 százalékról 0,2 százalékra.

9,7 százalékos mínuszban van ma a JC Penney, miután a kiskereskedelmi lánc tegnap bejelentette, hogy 84 millió új részvényt bocsáthat piacra, ami a jelenlegi mennyiségnek több mint egyharmada.

A JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A vártnál valamelyest jobb lett a BlackBerry negyedéves gyorsjelentése, ám így is 47 centes veszteséget értek el részvényenként (várt: 49 cent). Az árbevétel a várakozásoknak megfelelően 1,6 milliárd dolláros lett, így a hét elején történt bejelentéssel alapvetően egyezik a mai gyorsjelentés. A hírre az árfolyam 0,7 százalékos pluszban van, ám még így is csak 8 dolláron, jóval a Fairfax által beharangozott 9 dolláros árfolyam alatt forog a papír.

Akár Alan Mulally, a Ford vezérigazgatója is lehet Steve Ballmer utódja a Microsoftnál, állítja az AllThingsD. A portál szerint korábban Mulally nem mutatott túl sok érdeklődést a pozíció iránt, ám az utóbbi hetekben ismét növekedett annak az esélye, hogy ő lehet a Microsoft új vezérigazgatója.