Csendben gyengélkedik a forint

Vágólapra másolva!
Péntekhez hasonlóan ma sem tud formába lendülni a forint, melynek euróval szembeni árfolyama már a 299-es szintig ugrott fel. A forint gyengélkedésében a részvénypiacokon uralkodó bizonytalanság is szerepet játszik, melynek következtében a többi feltörekvő piaci deviza is inkább csak szenved.
Vágólapra másolva!

Folytatja pénteken megkezdett gyengélkedését a forint, az euróval szembeni árfolyama már a 299-es szint fölé is benézett a délelőtt folyamán, és kora délután is ekörül táncol a magyar fizetőeszköz. A dollár/forint jegyzése már 221 fölött, a svájci franké 242,6-nál található.

A forint esése mögött a részvénypiacokon uralkodó bizonytalanság is fellelhető, a német választások után Angela Merkelnek nem sikerült abszolút többséget szereznie, így koalíciós partnert kell keresniük a kormányzáshoz. Egyesek többek között attól tartanak, hogy a koalíciós egyezkedések tovább lassíthatják egy európai szintű "bankunió" létrehozását. A szakértők ezen túl számos aggályt megfogalmaztak Merkel győzelme után, melyek szerepet játszanak az európai tőzsdék stagnálásában is.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A régiós devizák közül nem csak a forint, hanem a cseh korona is gyengélkedik, ma már értékének fél százalékát vesztette el az euróval szemben. A lengyel zloty és a román lej viszont tartja magát, az utóbbi kisebb erősödésre is képes. Kicsit eltávolodva a régiótól, a többi feltörekvő piaci deviza esetében is gyengülés figyelhető meg, az indonéz rúpia például 3,5 százalékot esett az euróval szemben, de a maláj ringgit is 1 százalékos mínuszt könyvelhet el.

Forrás: Origo