Csányi: maximum 15 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészlet

Vágólapra másolva!
Maximum 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahiteles törlesztőrészleteket, hogy a forinthiteleseknél ne járjanak jobban a forintosításban résztvevők - mondta el dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a jegybank által szervezett bankár reggeli előtt a HírTV-nek.
Vágólapra másolva!

Mivel a bankok ellen a végtörlesztés miatt jelenleg is versenyhivatali vizsgálat folyik, Csányi Sándor elmondása szerint a bankok nem tudnak majd egységes javaslattal előállni az ügyben. A devizahitelek forintosításával kapcsolatos kérdésre Csányi nem mondott olyan árfolyamot, amit elképzelhetőnek tart.

Csányi szerint a devizahitelesek törlesztőrészlete maximum 15 százalékkal csökkenhet, vagyis az OTP első embere kisebb mértékű változást tart elképzelhetőnek, mint amit Rogán Antal pénteken jelzett. A Fidesz frakcióvezetője szerint a bankok kidolgozhatnának egy olyan javaslatot, ami az átlag devizahiteles terhét 17-20 százalékkal csökkenti.

Közben Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke azt mondta, hogy a mai megbeszélést követően szeptember 16-án találkoznak majd a hitelintézetek, hogy megvitassák az új devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos javaslatukat. Patai arra is figyelmeztetett, hogy egy kormányzati segítség nélküli forintosítás napok alatt a forint árfolyamának összeomlását okozná, hiszen ahhoz 12 milliárd frankra lenne szükség.