Csak az egyik iPhone volt menő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Hiába dobott két okostelefont a piacra az Apple pénteken, az egyik modell alaposan legyőzte a másikat. A Localytics elemzéséből ugyanis kiderült, amíg 5C-ből arányaiban 1-et adott el az Apple, addig az 5S-ből 3,7 darab fogyott, vagyis durván 80 százaléka az eladott telefonoknak a drágábbik típus volt.
Vágólapra másolva!

Aligha lehet vitatkozni azzal az állítással, hogy a hétfői Apple bejelentés sokkolta a piacokat. A világ talán legnagyobb presztízsű okostelefongyártója ugyanis az 5C és 5S modellekből összesen 9 millió darabot adott el csak a nyitó hétvégén, messze túlszárnyalva az elemzők által várt számokat. Azt viszont, hogy az egyes modellek ebből mekkora súlyt képviselnek nem árulta el a cég, így sokan már találgatásokba kezdtek, vajon mennyire dobta meg az eladások az "extra" modell.

A Localytics azonban elvégzett egy felmérést, és megdöbbentő adatot tett közzé. Kiderült ugyanis, hogy a nagyobb és drágább 5S modellek sokkal jobban fogytak, közel 80 százalékos arányt képviselnek az eladott két telefonon belül. Egészen pontosan pedig minden eladott 5C modellre 3,7 eladott 5S jut, derült ki a különböző alkalmazások adatiból gyűjtött információkból.

Ami viszont talán a legnagyobb meglepetés, hogy az Egyesült Államokban valamelyest kisebb a különbség a két modell között. Már csak azért is meglepetés ez, mert az USA-ban kevésbé árérzékenyek a fogyasztók, mint például a feltörekvő országokban, így itt elvileg kevésbé kell, hogy számítson az árkülönbség a két telefon között. A fentebb részletett arány 3,4 lett az USA-ban, nem kis meglepetést okozva.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az adatok megbízhatósága nem 100 százalékos, ráadásul a "felmérésben részt vevő" telefonok elég jelentős hányada az USA-ból és fejlett országokból származik. Az viszont érzékelhető, hogy a két telefon közötti 100 dolláros árkülönbség látszólag nem bizonyul kellően nagynak ahhoz, hogy az 5C valós alternatívája legyen az 5S-nek. Halálpontos információt viszont nem lehet találni, hiszen az Apple nem teszi közzé a hivatalos adatokat.

Az Apple árfolyama (Nadsaq)

Forrás: Bloomberg