Bezár egy időre a Ford romániai gyára

Vágólapra másolva!
Gyenge Európában az autók iránti kereslet, emiatt 13 napig gyártási szünetet tart a Ford a romániai gyárában. Szeptemberben már volt egy egyhetes szünet ugyanezen ok miatt. Némi gyógyírt jelenthet az üzem dolgozói számára, hogy a leállás alatt a fizetésük 80 százalékát megkapják. 
Vágólapra másolva!

13 napra leáll a Ford romániai autógyára októberben, mivel a cég szerint gyenge a kereslet Európában az autók iránt. Hasonló lépésre kényszerült már egyébként szeptemberben is a társaság, akkor egy hétig szünetelt a munka craoivai üzemben.

A Ford még 2008-ban szerezte meg a román gyárat, ahol naponta 370 autót és ezer autómotort gyártanak. A vállalat ebben az évben kezdte meg a B-Max típusú autók készítését Romániában – számolt be a Reuters. Főként a német, az olasz, a spanyol és a francia piacra exportálják az itt gyártott gépkocsikat.

A Ford helyi szóvivője szerint az intézkedés csak időleges, és bíznak abban, hogy Európában az autók iránti kereslet javulni fog. Ana Maria Timis azt is hozzátette, hogy a novemberi/decemberi termelést majd az akkori folyamatoktól teszik függővé.

A héten jelentek meg európai autóértékesítési számok, melyek nem lettek túl acélosak. Augusztusban éves szinten 5 százalékot esett az eladott autók száma.

Forrás: Investor.hu

A versenytársakhoz képest azonban nem szerepelt rosszul a Ford, ugyanis csak 1,5 százalékos csökkenést hozott össze. A Peugeot például 17,3 százalékot.

Forrás: Investor.hu

A Ford gyára 2500 főt alkalmaz, akinek a fele vesz részt a gyártásban. Annak ellenére, hogy nem kell dolgozniuk, a fizetésük 80 százalékát megkapják a Reuters szerint.

Mint ismeretes, a Ford júliusban javított az európai operációra vonatkozó prognózisán, az adózás előtti veszteség 2 milliárd dollár helyett csak 1,8 milliárd dollár lesz. A társaság ugyanakkor már két üzemet bezárt a kontinensen.

Ford napi grafikon (NYSE) Forrás: Investor.hu