Bepörgetné az online fizetéseket az eBay

Vágólapra másolva!
800 millió dollárt fizetne az eBay az online fizetési megoldásokkal foglalkozó Braintree technológiai cégért, hogy ezzel adjon további lökést a szép növekedést produkáló PayPal üzletágának. A befektetők is örömmel fogadták a híreket, ugyanis az árfoyam 4,5 százalékos plusszal búcsúztatta a csütrötöki kereskedést. Az eBay árfolyama idén már ötödjére próbálkozik a csúcsdöntéssel, kérdés, hogy a mostani felvásárlás lendít-e akkorát a cégen, hogy sikerüljön új magasságokba kapaszkodni.
Vágólapra másolva!

800 millió dollárért (kb. 178 milliárd forint) venné meg az eBay az online fizetési megoldásokkal foglalkozó Braintree-t, hogy ezzel is megerősítse a PayPal online fizetési üzletágát, ami az előző negyedévben is a legnagyobb növekedést produkálta a cég divíziói közül.

A PayPal már nem csak az online fizetések feldolgozásával foglalkozik, szolgáltatásait folyamatosan terjeszti ki az boltokban és egyéb területeken alkalmazott megoldásokra is. A fizetési szektorban – különösen a mobil ágazatban – az elmúlt néhány évben igencsak felerősödött a verseny, hiszen egyre több olyan mobileszköz jelet meg (okostelefon, táblagép) amelyekkel a felhasználók egyre könnyebben tudnak fizetést lebonyolítani.

Forrás: eBay, Investor.hu

Az eBay is reagált a mobil eszközökön keresztüli fizetések elterjedésére, ezért pedig bele is nyúlt a zsebébe, pénzt költve az elmúlt időszakban a mobilszegmensre. Ebbe a vonalba beleillik a mostani befektetés is, mondta el az eBay vezérigazgatója, John Donahoe.

Az eBay úgy kalkulál, hogy idén körülbelül 20 milliárd dollárnyi fizetési forgalmat bonyolíthat le idén, míg a Braintree várakozásai szerint ők 12 milliárd dollárnyi forgalmat generálhatnak ugyanezen időszakban, írja a Bloomberg.

Az ügylet stratégiailag ésszerű döntés az eBaytől, hiszen ezzel nem csak a PayPal lehetőségeit bővíti, de egyik versenytárástól is megszabadul, mondta el az RBC Capital Markets szakértője a Bloombergnek.

Egyébként a PayPal és a Braintree már több mint egy éve dolgoztak együtt, és a felvásárlásról először nagyjából 6 hete kezdtek el tárgyalni, mondta el Donahoe. A mostani ügylet 2011 márciusa óta a legnagyobb, amit az eBay végrehajtott, akkor a GSI Commerce Inc.-et vásárolta fel 2,4 milliárd dollárért.

Az eBay részvények tegnap 4,5 százalékos ugrással reagáltak a hírekre, ezzel pedig az árfolyam már ötödjére próbálkozik meg a csúcsdöntéssel. Kérdés, hogy a mostani ügylet, illetve annak eredményre vonatkozó hatása elegendő lesz-e ahhoz, hogy kitörjön a papír a mostani sávból.

Az eBay árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu