Az UniCredit nem hárítja át a 208 százalékos csekkadót

Vágólapra másolva!
Megváltoztatta korábbi döntését az UniCredit Bank, és a bankokra utólag terhelt extra tranzakciós illetéket nem hárítja át vállalati ügyfeleire. Az így kieső 6,8 milliárd forint ellensúlyozására viszont drasztikus költségcsökkentésről döntöttek, és bezárnak 15 budapesti fiókot.
Vágólapra másolva!

A vállalati, vállalkozói ügyfélkörben óriási felhördülést okozott az a szeptember eleji értesítés, amelyben az UniCredit a 208 százalékos extra tranzakciós illeték áthárításáról tájékoztatta ügyfeleit. Ezért a bank úgy döntött, hogy a befizetendő 6,8 milliárd forintot inkább lenyeli, és semmilyen formában nem terheli az ügyfelekre - jelentette be Patai Mihály elnök-vezérigazgató.

(Az állam azért vetette ki a 208 százalékos extra illetéket, mert az eredetileg meghatározott 2 és 3 ezrelékes kulcsokkal a vártnál jóval kevesebb bevétel folyt be. Az egyszeri különadó mellett augusztustól meg is emelték a csekkadó mértékét: a készpénzkivételt 6 ezrelék, az átutalásokat 3 ezrelék terheli.)

Patai elmondta, korábbi döntésük jogilag teljesen megállta a helyét, transzparensen kommunikálták is, de be kellett látniuk, hogy az ügyfelek ezt nem tudták elfogadni. Így viszont 6,8 milliárd forintos plusz adófizetési kötelezettsége merült fel a banknak, ezt jelentős költségcsökkentésekkel próbálják kompenzálni.

Még az idén bezárnak 15 bankfiókot, mindegyiket Budapesten, ahol a mostani 58 helyett 43 marad. Országosan eddig 120 volt, a jövőben 105 lesz. Mindez elbocsátásokkal is együtt jár, és számos más területen - marketingnél, IT-területen - is komoly spórolásról döntöttek, de még így is azzal számolnak, hogy az idei profit a tervezettnél 3-4 milliárddal alacsonyabb lesz. Hogy mennyit terveztek, az nem derült ki, csak annyi tudható, hogy kicsit kevesebbet, mint a tavalyi 24 milliárdos nyereség, amellyel egyébként az UniCredit az OTP után a második legnyereségesebb bank volt a hazai mezőnyben.

"Egy banknak mindig, minden körülmények között nyereségesen kell működnie, ezzel tartozik a betéteseinek" - szögezte le Patai, aki egyúttal a Magyar Bankszövetségnek is az elnöke. Ebbéli minőségében a készülő devizamentő csomagról csak annyit mondott, hogy az egyszeri forintosításnak drámai következményei lennének, de szerinte éppen ezért felelős politikus - főleg, aki újra akarja magát választatni - ilyet nem tesz.