Veszélyben a spanyol kilábalás

Vágólapra másolva!
Alig jutnak hitelekhez a bankoktól a spanyol kisvállalatok, mivel a gyenge makrogazdasági környezet miatt túl nagy kockázatot jelentenek a bankok számára a KKV-k. Akik pedig mégis forráshoz jutnak, azok komoly kamatteherrel néznek szembe, sokan pedig létszámcsökkentéssel reagálnak a kialakult helyzetre. A munkaerőpiaci hatás pedig a GDP-re is veszélyt jelent, gyorsan megdőlhet a miniszterelnök 0,5 százalékos bővülést váró kijelentése a következő évre vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a baj Spanyolországban, miután a kis és középvállalkozások (ismertebb nevén KKV-k) szinte alig tudnak hitelhez jutni az ország gyenge gazdasági teljesítményének következtében. A KKV-k az összes vállalat 98 százalékát teszik ki, így rendkívül komoly hatást gyakorolnak a spanyolországi gazdasági helyzetre. Hiába mutattak javulást tehát az augusztusi makroadatok, a miniszterelnök által várt kilábalás komoly veszélyben lehet.

Patthelyzet alakult ki

Ahogyan Patricia Carral Cunningham, egy madridi építőipari cég tulajdonosa fogalmaz, a legnagyobb probléma, hogy a KKV-k csak hatalmas kamatteher mellett juthatnak újabb forráshoz. "Korábban 2-3 százalékos kamatok voltak, míg jelenleg ennek közel három-négyszerese a kamatteher" - mondta el Modesto Duran Lopez, egy ingatlaniroda tulajdonosa a Bloombergnek, majd hozzátette, hogy ennek függvényében folyamatosan létszám- és munkabércsökkentésekre kényszerül.

Ami pedig a bankokat illeti, ők szintén meglehetősen vonakodnak a hitelek kihelyezésétől, mivel a KKV-szektort meglehetősen kockázatosnak látják. Ahogyan Angel Laborda, a Funcas vezető közgazdásza fogalmaz, a bankok főleg az eszközportfóliójuk tisztításával vannak most elfoglalva, amibe a nagyobb kockázatokat rejtő KKV-hitelek vajmi kevésbé férnek bele.

Szükség van a hitelekre

A hitelezés felpörgésére pedig égető szüksége lenne a szektornak, mivel forrás nélkül aligha lehet beindítani a növekedést. Valamelyest tehát ördögi kör rajzolódik ki, csak az Európai Központi Bank segítségében bízhatnak a vállalatok. Az EKB viszont állítása szerint már mindent megpróbált a helyzet javítása érdekében, valamint közvetlenül nem tudják rákényszeríteni a bankokat a KKV-k felé történő hitelezésre.

A gazdasági teljesítmény így meglehetősen kérdéses lehet a következő hónapokra nézve, mivel a KKV-szektor gyengélkedése a munkaerőpiacon keresztül is éreztetheti hatását. Amennyiben pedig a létszámcsökkentések folytatódnak, a munkanélküliség pedig emelkedik, akkor a fizetőképes kereslet csökkenésén túl a GDP-re vonatkozó várakozások is igen instabil lábakon állhatnak.

Forrás: Investor.hu

Ami viszont optimizmusra adhat okot, hogy az EKB nem adta fel az ügyet, Mario Draghi szerint a Bizottság, valamint az EKB továbbra is dolgozik a megoldáson, de pontos időpontot egyelőre nem jelölt meg a megoldás kidolgozására.