Vágólapra másolva!
Mostantól 10-ből 4-en retteghetnek a BlackBerry dolgozói közül, mivel a technológiai cég állítólag közel 40 százalékos létszámleépítést tervez az év végéig. A kanadai készülékgyártó ugyanis folyamatosan szenved az elmúlt negyedévekben, így kénytelen nagyszabású költségcsökkentéseket végrehajtani, főleg úgy, hogy az újonnan bemutatott fejlesztések képtelenek hozni az elvárt eladási számokat.
Vágólapra másolva!

Ezreket tesz lapátra a BlackBerry

Javában zajlik a dráma a BlackBerry-nél, az egykori legendás telefongyártó ugyanis akár 40 százalékos létszámleépítést is végrehajthat, legalábbis a bennfentesek szerint. A Wall Street Journal még tegnap szellőztette meg, hogy a március végén 12 700 alkalmazottal rendelkező kanadai cég egyre inkább küzd költségeinek féken tartásával, amire a gyenge készülékeladások miatt nem látnak más módot, semmint bérköltségeik nagymértékű csökkentését.

A BlackBerry ezzel alapvetően folytatja a fokozatos leépítést, hiszen tavaly már közel 5 ezer munkahelyet szűntettek meg, és idén nyáron is jó pár dolgozójától vált meg a technológiai cég. Ahogyan a szóvivő fogalmazott: A cél, hogy a szervezeti változtatások eredményeként a megfelelő emberek dolgozzanak a megfelelő pozíciókban, hiszen csak így lehet minél inkább kihasználni a mobilpiaci lehetőségeket".

Nem a BlackBerry lesz az év vállalata

Bár a fenti kijelentés meglehetősen szépen hangzik, a nyers valóság ettől még továbbra is az, hogy a BlackBerry hatalmas bajban van, az új fejlesztések ugyanis képtelenek hozni azokat az eladási számokat, amelyekre a vállalatnak égetően nagy szüksége lenne.

Két éve még 17 ezer alkalmazottal, és 14 százalékos részesedéssel rendelkezett a BlackBerry az amerikai okostelefon-piacon, ám mára alig 3 százalékát uralja a piacnak, és szinte borítékolható, hogy év végére még 10 ezer embernél is kevesebb alkalmazottja lesz a cégnek. Nos, a fenti számok függvényében aligha lehet prosperáló vállalatnak tartani a BlackBerryt.

Két évvel ezelőtt ugyanis valami elszakadt a BlackBerrynél, a negyedéves árbevétel egyre alacsonyabb, ráadásul a nyereségesség tekintetében sem áll túl jól a cég. Olyannyira nem, hogy az egy részvényre nettó nyeresége a cégnek az elmúlt három negyedévben már veszteség volt. Olyan tulajdonos pedig nem igazán található, aki arról álmodik, hogy az általa befektetett pénzt veszteségesen használja a vállalat.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

"Próbálkozások"

Az az állítás, hogy a BlackBerry megpróbál mindent az életben maradásért feltehetően megállja a helyét, az viszont, hogy ezek "próbálkozások" eredményesek lesznek-e, az már meglehetősen kérdéses. Az elmúlt hónapokban ugyanis sorra érkeztek a "világmegváltó" bejelentések a BlackBerrytől, ám a piac egyelőre nem értékelte azokat túl sokra. Amikor pedig fontos bejelentésekre lett volna szükség, akkor a menedzsment mélyen hallgatott, aminek meg is lett az eredménye: 30 százalékos mínusz, egyetlen nap alatt.

A BlackBerry még augusztus közepén hozott létre egy speciális bizottságot, melynek feladata különböző stratégiai lehetőségek megvizsgálása, és piaci szereplők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy eladásra kínálja magát a vállalat. Ennek következtében akár még az is elképzelhető, hogy a technológiai vállalat végül kivonul a tőzsdéről, valamint az is, hogy csak bizonyos divíziókat választanak le róla. Meglehetősen sok tehát a kérdés, ám a legnagyobb vélhetően az, számít-e ez valamit a haláltusájához készülő BlackBerrynél. Hogy a BlackBerry értékesítése végül milyen formában valósul meg, az egyelőre rejtély, erre a legfrissebb információk szerint novemberig kaphatunk választ.

Végül pedig ugyanez a kérdés elmondható a BlackBerry Messenger ingyenessé tételénél is, amitől a cég azt várja, hogy felhasználók tömege "zarándokol" majd át a nagysikerű Viber, WhatsApp, vagy éppen Skype alkalmazásokról. Az igazán hű BlackBerry rajongók viszont pont rossznak találják a döntést, mivel sokan ezt az alkalmazást tekintik a BlackBerryk egyik legjobb funkciójának, ami így lényegében ingyen lenne elérhető a többi platformon is.

Próbálkozásnak pedig a szerdán bemutatott BlackBerry Z30-asok is tökéletesen megfelelnek, ám a sikeresség itt is kérdéses lehet. Alátámasztja ezt az is, hogy a nemzetközi érdeklődés szinte minimális volt, míg egy-egy korábbi új fejlesztés bemutatásakor azért komoly figyelem övezte a BlackBerryt.

A BlackBerry jövője tehát meglehetősen instabil, így az árfolyam alakulása is igen változatos lehet a következő hónapokban. Az egyik napon elért 5-10 százalékos emelkedés után könnyen jöhet 10-20 százalékos mínusz is, melyet elsősorban a feldarabolásról szóló pletykák szolgáltathatnak.

Mindenesetre a költségcsökkentések hírére nem reagált jól a papír, és 1,5 százalékos mínuszt hozott össze.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo
Forrás: Origo