Gyorsan fogynak a jegybank olcsó hitelei

Vágólapra másolva!
Két bank már a teljes keretét kimerítette a növekedési hitelprogram rá eső részének. Az FHB Bank 30 milliárd forintról szerződött a kisvállalkozásokkal, a Gránit Bank 11 milliárdról.
Vágólapra másolva!

Az FHB Bank 30 milliárdos kerettel rendelkezett a Magyar Nemzeti Bank nullaszázalékos hiteléből (amelyet 2,5 százalékos felárral adhatnak tovább a bankok a cégeknek). Ebből 20 milliárd forint szolgált új forinthitelekre (ez a program első pillére), és 10 milliárd a devizakölcsönök kiváltására (második pillér.)

A szerződéseket már majdnem 100 százalékban aláírták, a folyósítások a terveknek megfelelően haladnak. Az első pillérben átlagosan 170 millió forintnyi hitelt vettek föl a cégek, főleg beruházási célra, kisebb részben agrárügyletek finanszírozására.

A bank élénk keresletről és eddig halasztott beruházások elindításáról számolt be, de közleményében megjegyezte, hosszabb idő és rugalmasabb hitelcélok esetén a program még sikeresebb lehetett volna. Ezzel együtt lenne igény a jegybanki program folytatására - hangsúlyozták az FHB-nál.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Hegedüs Éva, a Gránit Bank alelnök-vezérigazgatója. A Demján Sándor tulajdonában álló Gránit Bank szintén kihasználta már a teljes hitelkeretét - ez 11 milliárd forint volt -, aláírta az utolsó hitelszerződéseket is.

Augusztus végéig a teljes összeget leszerződte, közel felét pedig folyósította. A többi forrást szeptember végéig folyósítják, csupán egy-két beruházási hitel esetében húzódhat át decemberre a kifizetés - közölte Hegedüs Éva. A bank ügyfelei a források 53 százalékát beruházásokra, 14 százalékát forgóeszköz-finanszírozásra, egyharmadát pedig devizahitel-kiváltásra vették igénybe.

A kereslet itt is meghaladta a keretet, ezért a Gránit Banknál is úgy érzik, hogy érdemes lenne új kerettel, a mostanihoz hasonló kondíciókkal folytatni a programot.