Az euró jövője múlik a választáson

Vágólapra másolva!
Sorsdöntő választásokra készül Németország a Fed szerda esti bejelentésének árnyékában, a kampány fő témája pedig nem kisebb kérdés, mint az eurózóna jövője. Angela Merkel legutóbbi kampánybeszéde alapján kitartana a feltételes segítség, azaz az megszorítások politikája mellett.
Vágólapra másolva!

„A választások egyúttal népszavazásként is szolgálnak az euró jövőjéről” – jelentette ki Angela Merkel a választási kampány finisében pártja, a CDU gyűlésén, tudósít a Bloomberg. Merkelt másodszorra választhatják újra a vasárnapi választásokon, de a legfrissebb közvéleménykutatások szerint távolról sem biztosított az egyértelmű győzelem, és könnyen előfordulhat, hogy kemény alkukkal és kompromisszumokkal terhelt nagykoalíciós kormány alakul majd.

A német választásokat csak a Fed szerda esti bejelentése homályosíthatja el, egyébként az európai piacok szempontjából talán a legfontosabb esemény a közeljövőben. Az Angela Merkel képviselte megszorítási politika elsősorban az államadósság visszaszorítását célozta, ami részleges sikereket ugyan hozott, de több országot is olyan mértékben vetett vissza a növekedésben, ami az adósságcsökkentést is ellehetetlenítette. Nem kizárólag renitenskedő perifériaországokra kell gondolni, ugyanúgy Hollandia is a recesszióval küzd a kérlelhetetlen megszorítások nyomán.

Nem véletlen, hogy a kampány központi témája az eurózóna talpraállításának kérdése, és az sem meglepő, hogy Merkel igyekszik összekapcsolni a saját politikai jövőjét az eurózóna sorsával. Merkel újfent kiállt amellett, hogy a bajba került eurózóna tagállamokat csak szigorú feltételekkel szabad megsegíteni, szemben a legnagyobb rivális szociáldemokraták (SPD) álláspontjával, akik sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznének a növekedés elősegítésére, és Merkel állítása szerint közös felelősségvállalást támogatnának az eurózóna adósságaiért.

A közvéleménykutatások alapján Merkel pártjának támogatottsága 39 százalékon áll, a kisebbik koalíciós partner, a szabaddemokraták szénája viszont nem áll jól, az sem biztos, hogy a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot elérhetik. Az SPD stabilan tartja magát 25 százalékon, a zöldek 9, a szélsőbal pedig 10 százalékot tudhat magáénak, így egyik oldalon sem biztosított a stabil többség, ami alapján az ING Bloombergnek nyilatkozó szakértője szerint nagykoalíció várható.