Az amerikai jegybank a világ legnagyobb spekulánsa

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank a világ legnagyobb hedge fundja, jelentette ki Warren Buffett milliárdos befektetői guru egy Washingtoni egyetemen. A Fed tavaly egyébként csaknem 90 milliárd dollárral gazdagította az államkincstár bevételeit, korábban a monetáris stimulus keretein belül vásárolt eszközein elért hozamával.
Vágólapra másolva!

„A Fed a világ legnagyobb hedge fundja”

Az amerikai jegybank a világ legnagyobb hedge fundja, jelentette ki Warren Buffett egy Washingtoni egyetemen csütörtökön. Olyan 80-90 milliárd dollár profitot ér el évente a Fed, amit az amerikai kincstárba fizet be, tette hozzá a milliárdos befektetési guru. Az elmúlt öt évben hatalmasra duzzadt a Fed mérlegfőösszegének állománya (ez a pénzmennyiség növekedését jelenti a gazdaságban), meghaladva a 3000 milliárd dollárt.

Az amerikai jegybank tavaly 88,4 milliárd dollárral járult hozzá az államkincstár bevételeihez. Ez vélhetően a korábban vásárolt kötvényeken elért profitnak köszönhető, hiszen a hozamcsökkenés a kötvényárfolyamok emelkedését jelenti. Vagyis mondjuk azt a kötvényt, amit 2010-ben 4 százalékos hozam mellett vásárolt a Fed, az 2012-ben 2 százalékos hozam mellett már sokkal többet ért.

Az amerikai 10 éves kötvényhozam (%)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Persze az idén május végétől látott hozamemelkedés éppen az ellenkező hatást jelenti, azaz az idei folyamatok miatt nagyobb veszteségeket is realizálhat majd később a Fed.

Mire jó a pénznyomda?

A Fed 85 milliárd dollárért vásárol amerikai államkötvényeket és jelzálogpapírokat, hogy ezzel segítse az amerikai gazdaság talpra állását. A jegybank egyébként már a 2008-as válság óta segíti laza monetáris politikájával a gazdasági növekedést, ennek lépéseként tavaly ősszel kezdték el a QE3 néven ismert programot, a pénznyomda harmadik fázisát.

A Fed programjának lényege röviden, hogy a hozamok leszorítása révén élénkítse a hitelezést, minél több beruházás jöjjön létre, a vállalatok több embert alkalmazzanak, így növekedjen a foglalkoztatottak száma, ami végső soron a fogyasztás növekedését eredményezze. Kedvező esetben ez egy magától erősödő folyamattá válik, melynek következtében a gazdaság is lendületbe jön.

Ez pedig a részvénypiacoknak is nagy felhajtóerőt adott, és tavaly november vége óta szép emelkedő pályára álltak a tőzsdék.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Amióta azonban májustól belengették, hogy hamarosan mérsékelhetik a havi vásárlások összegét a piacokon hatalmas pánik uralkodott el, és szinte mindent adni kezdtek a befektetők. Azóta valamelyest csillapodott a nyugtalanság, főleg úgy, hogy a szerdai Fed-ülést követően, amikor már mindenki arra számított, hogy tényleg elkezdődik a stimulus visszafogása, meglepetésre változatlan ütemen hagyta az amerikai jegybank a pénznyomdát. Ennek hatására pedig újra történelmi csúcsra emelkedtek az amerikai indexek.

Bernanke arra hivatkozott, hogy a gazdaság még nem mutatja kielégítően a javulás jeleit. Azt is hozzátette, hogy az eszközvásárlások csökkentése a makrogazdaság javulásától függ, vagyis ha olyan adatok érkeznek, amik erősítik a gazdaság további javulását, akkor elkezdődhet a mérséklés.

Lehet, hogy Bernanke már nem is akarja elkezdeni a stimulus visszafogását, és azt inkább átadná utódjának, ugyanis az ő mandátuma januárban lejár. Legfőbb esélyes a posztra Janet Yellen jelenlegi alelnök, miután legnagyobb kihívója Larry Summers volt pénzügyminiszter visszalépett.

Buffett egyébként azt sem zárja ki, hogy Bernanke teljesen esélytelen lenne, és ő egyébként a Fed jelenleg regnáló elnökét látná legszívesebben továbbra is az elnöki székben.

Buffett a részvénypiacról

A milliárdos befektető szerint a részvénypiacok az elmúlt 5 évben igen nagy utat tettek meg, a „nevetségesen olcsó” szintről a „többé-kevésbé fair árakig”. A Berkshire Hathaway irányítója (a cég részvény portfoliója több mint 100 milliárd dollárt ért a második negyedév végén) szerint, habár már nem nagyon találunk alkalmi vételt a részvények között, ők azt sem gondolják, hogy túlságosan túlértékelt lenne a piac. Nehéz olyan papírokat találni, amit érdemes megvenni, ismerte el Buffett a CNBC-nek adott interjújában.

Vele ért egyet Carl Icahn, aktivista befektető is, bár ő már kicsit pesszimistább hangot ütött meg a CNBC-nek nyilatkozva. Szerinte ugyanis a piac jelenleg hamis képet fest, ő úgy gondolja nem tejesíthet ennyi vállalat olyan jól, mint ahogyan azt a részvényeik árfolyama mutatja. Leginkább a historikus léptékkel nézve alacsony kamatkörnyezet előnyeit használják csak ki a cégek.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.