Vágólapra másolva!
Elképesztő mértékű kötvénykibocsátást tervez az elmúlt hónapok talán legnagyobb sztoriját szolgáltató Verizon Communications, mivel közel 50 milliárd dollárnyi papírt zúdítana a befektetőkre. A telekomcégnek a Verizon Wireless megvásárlása miatt van szüksége a forrásra, és feltehetően nem akarják megvárni, míg a fejlett piaci kötvényhozamok tovább emelkednek.
Vágólapra másolva!

A világ valaha volt harmadik legnagyobb felvásárlása, majd a történelem legnagyobb vállalati kötvénykibocsátása. Röviden ezekkel a mondatokkal jellemezhetjük a Verizon Communications elmúlt hetekben tett bejelentéseit, hiszen miután 130 milliárd dollárért vásárolják meg a Vodafone 45 százalékos pakkját a Verizon Wireless-ben, most annak finanszírozására az ügyhöz közeli források szerint rekordnagyságú, közel 50 milliárd dollár értékű vállalati kötvényállományt bocsáthat ki a telekomcég.

Hogy kicsit érzékeltessük ennek nagyságát, nos az 50 milliárd dollár a jelenlegi, 225,9-es dollár árfolyammal számolva több mint 11 ezer milliárd forintnak felel meg, ami több, mint a tavalyi magyar GDP-nek az egyharmada.

A pontos részletekről

Ami a kibocsátás pontos részleteit illeti, a Verizon a bennfentesek szerint 8 részletben bocsátja majd piacra a kötvényeket, és a háromtól 30 évig terjed majd a piacra kerülő instrumentumok lejárata:

  • 13-15 milliárd értékben adnak el 3-5 éves kötvényeket, melynek hozama megközelítőleg 165, illetve 190 bázisponttal haladja meg a hasonló lejáratú amerikai állampapírok hozamát.
  • A 7 és 10 éves kötvényekből 15 milliárd dollárt adhat el a Verizon, itt megközelítőleg 215, 225 bázispontos felár alakulhat ki.
  • A leghosszabb futamidővel rendelkező 20 és 30 éves kötvényekből közel 18-20 milliárd dollárnyi érkezhet a piacra, 250, 265 bázispontos felárral.

Mi állhat a háttében?

A kötvénykibocsátás mögött alapvetően a felvásárlás kapcsán felmerülő hatalmas forrásigény áll, ezzel nem is lehet vitatkozni. A Verizon ugyanis nem csak részvényeket ad a Vodafone számára, hanem készpénzben is fizet 58 milliárd dollárt a brit telekomcég felé. Ezt viszont szinte azonnal meg kell ejtenie a társaságnak, így közel 60 milliárdos áthidaló hitelt kapott különböző bankoktól, a kötvénykibocsátás pedig ennek a 364 napos futamidővel rendelkező hitelnek a "kiváltására" szolgálhat.

Ami viszont már érdekesség, hogy a Verizon még az elemzők szerint sem akar nagyon sokáig várni a kötvénykibocsátással, mivel érzékelik a fejlett kötvénypiacokon tapasztalható általános hozamemelkedést, és a Fed eszközvásárlási programjának mérséklése akár tovább is erősítheti ezt a folyamatot. Ebben az esetben viszont jelentősen megemelkednének a vállalat kamatterhei, ami tekintve a kibocsátás nagyságát jelentős finanszírozási többletköltségeket eredményezne a telekomcégnél.

Forrás: Investor.hu

Természetsen a hatalmas mennyiségű kötelezettség a Verizon mérlegében a nagy hitelminősítők figyelmét sem kerülhette el, a Moody's például egyből leminősítette a vállalat adósság besorolását, hiszen így már 116 milliárdra duzzadt annak nagysága.

A Verizon Communications árfolyama (NYSE)

Forrás: Investor.hu