Vágólapra másolva!
2,4 százalékra csökkentette jövő évi inflációs várakozását a kormány Varga Mihály ATV-nek adott interjúja szerint, pedig a nemzetgazdasági miniszter néhány nappal korábban még arról számolt be, hogy 2,8 százalék lehet a pénzromlás üteme. Varga ezen kívül megerősítette, hogy a bankoktól november 1-ig várják a megoldást a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban. Ugyanakkor elmondása szerint a kormány sosem hangoztatta, hogy a teljes jelzálogalapú devizaadósságot egy körben szeretné forintosítani, melyet a Bankszövetség nemrégiben kritizált.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály ismét megerősítette, hogy 3 százalék alatt lehet a jövő évi költségvetési hiány. A nemzetgazdasági miniszter az ATV-nek adott vasárnapi interjújában mondta el, hogy a 2,9 százalékos deficit mellett 2,4 százalékos inflációval számol a kormány. Utóbbi egyelőre igen nagy meglepetésnek számít, hiszen kedden még arról számolt be Varga az InfoRádióban, hogy jövőre 2,8 százalékos inflációval számol a kormány.

Forrás: Investor.hu

Varga megerősítette, hogy továbbra is november 1-jéig várnak megoldási javaslatot a bankoktól a devizahitelesek megsegítése érdekében. A nemzetgazdagsági miniszter elmondása szerint a kormány sosem állította, hogy egy körben szeretné letudni a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítását. A programmal kapcsolatos elvárás, hogy az ne veszélyeztesse a pénzügyi stabilitást, illetve, hogy a korábban forintban eladósodottak nem járjanak rosszabbul, mint akik devizában vettek fel hitelt.

Az üggyel kapcsolatban még a múlt hét folyamán Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke mondta el, hogy képtelenség megoldani a devizahitelesek problémáit november 1-ig, ezért a kormánynak is meg kellene hajolnia a realitások előtt. Véleménye szerint csak fokozatosan, évek alatt lehet orvosolni a gondokat. A lépésekre 10-15 részletben kerülhetne sor, ellenkező esetben drámai forintgyengüléssel és az import termékek árának megugrásával kellene számolni.

A Népszabadság szintén a múlt héten számolt be róla, hogy a kormány is dolgozik a devizahitelesek újabb mentőcsomagján. Kormányközeli forrásuk szerint fixálnák a havi törlesztő részletek kiszámításánál alkalmazott árfolyamot, és az így keletkező árfolyamveszteség nagy részét a bankoknak kellene megfizetniük. A lépéssel 5-10 év alatt kerülne ki a palettáról a devizahitel, míg a bankoknak évente 30-50 milliárd forintos veszteséggel kellene szembenézniük. Ebből az OTP-re mintegy 15 milliárd forint jutna.