Az összeomlás legnagyobb vesztesei

Vágólapra másolva!
Hiába mutat kiváló formát az amerikai részvénypiac az elmúlt években, a vállalatok 20 százaléka, köztük a Citigroup, az AIG, vagy a Bank of America képtelen elérni azokat a szinteket, mint a Lehman csődjét megelőzően. Eközben más vállalatok már 1300 százalékos árfolyam emelkedésen vannak túl.
Vágólapra másolva!

Bár a Lehman Brothers csődje még csak alig öt éve történt, az emlékek lassan kezdenek halványodni, a csőd utáni nagy részvénypiaci összeomlás pedig idővel csak múló emlék lesz. Az elmúlt több mint négy évben ugyanis komoly részvénypiaci rali bontakozott ki, amely bár rövidebb időre olykor-olykor megtorpant, egyelőre továbbra is tart.

Az árfolyamok összességében összekapták magukat, a cégek több mint 80 százaléka tudott a korábbi szintek fölé emelkedni, ráadásul az S&P 500 is épp ezekben az órákban készül újabb történelmi csúcsot dönteni. A vállalatok 20 százaléka viszont továbbra sem tudott visszakerülni a régi szintekre. Mi történt ezekkel a cégekkel?

A legnagyobb vesztesek (legalábbis részvénypiaci értelemben) a Citigroup (-67%), a Bank of America (-45%), vagy éppen az AIG (-37%) voltak, az említett pénzügyi vállalatok több mint 37 százalékos mínuszban állnak továbbra is, miközben az S&P 500 már 39 százalékkal felfelé mozdult el.

Igaz ugyanakkor, hogy a JC Penney, vagy éppen az Alcoa is jelentős veszteségeket szenvedett el, több milliárd dollár tűnt el a cégek piaci kapitalizációjában, így árfolyamában is. Általánosságban pedig elmondható, hogy az S&P 500 szektorai közül főleg a közművek, és a pénzügyi vállalatok teljesítettek rosszabbul a nagy átlagnál.

Forrás: Investor.hu

Ahogy vesztesei, úgy viszont nagy nyertesei is vannak az elmúlt négy évnek, akik közül talán legismertebb a Starbucks, melynek árfolyama 400 százalékot ment az elmúlt öt évben. De meg kell említeni a Netflixet, illetve a különböző biotech cégeket is, mint például a Biogen-t, vagy éppen a Regeneron Pharmaceuticals-t is. Utóbbi árfolyama már 1318 (!) százalékkal erősödött. A részvénypiaci rali folytatódásával pedig még tovább nőhet a cég tulajdonosainak elméleti vagyona.

Az S&P 500 értéke (heti)

Forrás: Investor.hu