Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott záráskor a magyar részvényindex, mely így 1 százalék feletti pluszban fejezte be a kereskedést. Ez a Mol javításának volt köszönhető, az olajtársaság részvényei visszatértek a nagyobb mínuszokból, és csak kisebb esésben zártak. A Richter megtartotta nagyobb pluszait, ami valószínűleg az Egis tervezett felvásárlásának volt köszönhető. Európában nem bontakozott ki nagyobb erősödési hullám, a német Ifo hangulatindex nem tudott lökést adni az indexeknek, melyek legtöbbje csak kisebb pluszban tanyázik zárás előtt. Amerikában fokozatosan javítanak a tőzsdemutatók, és a mínuszos nyitás után már óvatos pluszban mozognak.
Vágólapra másolva!

Felhúzták zárásra a BUX-ot

Nagyot javított zárásra a magyar részvényindex, mely a napközbeni minimális pluszait végül tovább tudta gyarapítani, és 1,1 százalékot emelkedett. A BUX ezzel a legjobban teljesítő tőzsdemutatónak számított a régióban.

Forrás: Origo

A legjobban a Richter teljesített ma az Egis lehetséges felvásárlásának köszönhetően, és végül kiemelkedő, 5 milliárd forintos forgalom mellett 4,1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A Richter-nek ugyanakkor túl nagy falat volt a 3800 forintnál található ellenállási szint áttörése, ami útját állta a papír nagyobb drágulásának.

Richter árfolyama

Forrás: Origo

Az Egist a Servier csoport 100 százalékos leányvállalata, az Arts Et Techniques du Progres vásárolná fel, részvényenként 28 ezer forintért, ami maitt az Egis kereskedését ma fel is kellett függeszteni. A Richternek az Egis kivezetése azért lehet kedvező, mert így csupán ő marad az egyetlen lehetőség azoknak a külföldi alapoknak a számára, akik a magyar gyógyszeripar felé fennáló kitettségüket szeretnék növelni.

A többi hazai főbb papír közül a Magyar Telekom is jól teljesített, és 1,6 százalékot erősödött, míg az OTP is 0,7 százalékot tudott erősödni. A "fekete bárány" a Mol volt, mely 0,4 százalékot zuhant, jelentősen rontva a BUX teljesítményét is. Az olajtársaság gyengélkedésében a Brent nyersolaj 0,4 százalékos esése is szerepet játszott.

Forrás: Origo

A forint minimális erősödéssel reagált délután az újabb kamatvágásra, és a 300-as szint alá bukott az euróval szembeni árfolyama. Ám az erősödés nem tartott sokáig, és már újra a lélektani szint körül mozog a jegyzés. A dollár/forint árfolyama 222-nél, a svájci franké 243,5-nél található. Mint ismert, a monetáris tanács újabb történelmi mélypontra, 3,6 százalékra vágta az alapkamatot, többek között az alacsony inflációs nyomással indokolva a döntést.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Tartanak a pluszok Európában

Zárás előtt is tartják kisebb pluszaikat a főbb európai részvényindexek. A német Ifo gazdasági hangulatindex nagyjából a vártnak megfelelően alakult, így az nem tudott egyértelmű lökést adni a börzéknek. Az index az augusztusi 107,6 pontról 107,7 pontra emelkedett szeptemberben, ami csak hajszálnyival maradt el a 108 pontos várakozásoktól.

Forrás: Origo

Egy amerikai hitelszövetkezet 13 nemzetközi bankot, köztük a JP Morgant, a Barclays-t és a Credit Suisse-t perelte be amiatt, hogy ezek a vállalatok illegálisan manipulálták a Libor kamatlábat - tájékoztatott a Bloomberg. A Barclays-t nem viselte meg a per híre, mivel már 2,2 százalékos pluszban mozognak a részvényei.

A Total SA olajtársaság részvényei 1,5 százalékot drágultak, miután a Barclays alulsúlyozásról egyenlő súlyozásra javította a papírokra vonatkozó ajánlását.

Deutsche Wohnen

Száguld a Facebook

Kisebb mínuszt szedtek össze nyitás után a főbb amerikai részvényindexek, amivel úgy tűnt, hogy folytatják az elmúlt három napban mutatott lejtmenetüket. Később viszont javulás kezdődött, és az S&P 500 már tegnapi záróértékéig tornázta fel magát, míg a Dow Jones 0,1 százalékot erősödött. Az S&P 500 már a lélektani 1700 pontos szint közelében mozog, míg a Nasdaq már 0,4 százalékos pluszt mutat.

Forrás: Origo

A kedvező hangulatot segíthet meghozni, hogy júliusban 2006 februárja óta nem látott mértékben nőttek a lakásárak a 20 legnagyobb amerikai városban a Case/Shiller lakásárindex szerint. A 12,4 százalékos növekedés megegyezett az előzetesen várt értékkel, ami a lakáspiac további javulásáról árulkodott.

A fogyasztói bizalom szeptemberi 79,7 pontos értéke viszont hajszálnyival elmaradt az elemzők által várttól, ami ráadásul az előző havi 81,8 pontos értéknél is alacsonyabb. Eszerint már kevésbé optimisták a fogyasztók, mint augusztusban.

A befektetőket vélhetően nyugtalanítja az egyre égetőbbé váló amerikai adósságplafon problémája, ami a tengerentúli tőzsdék teljesítményére is rányomja a bélyegét. Az új költségvetési év október elsején kezdődik az USA-ban, így az érintetteknek addig kell megegyezniük az amerikai adósságot is érintő költségvetési kérdésekben. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor rövid időn belül fizetési korlátokba ütközhet Amerika, és nem fogja tudni teljesíteni bizonyos adósságait.

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a legjobban a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó társaságok részvényei mozognak, míg a távközlési cégek papírjai kissé lemaradtak társaiktól.

A technológiai szektort segítheti, hogy 4,6 százalékos emelkedés után már 49 dollár felett, történelmi csúcson mozog a Facebook árfolyama, nagy részben a Citi kedvező véleményének köszönhetően. A szakértő ugyanis semlegesről vételre javította a közösségi oldal papírjaira vonatkozó ajánlását, és a korábbi 32 dolláros célárat 55 dollárra emelte. A bankház indoklása szerint az árbevétel növekedésének üteme fenntartható a közösségi oldalnál, még annak ellenére is, hogy a mobilos felhasználók száma egyelőre nem mutat akkora növekedést.

Forrás: Origo

A tegnapi 5 százalékos ugrása után kissé elfáradt az Apple, mely eddig tegnapi záróértéke körül, minimális pluszban mozog. Jelenleg az sem tudja segíteni, hogy a Susquehanna elemzőcég a korábbi semlegesről vételre módosította az Apple részvényeire vonatkozó ajánlását.

Jelentős méretű felvásárlást jelentettek be a félvezetők piacán, mivel az Applied Materials9,39 milliárd dollárért bekebelezi a japán Tokyo Electront. Az így létrejövő új cégben az amerikai vállalat 68, míg a japán 32 százalékos tulajdonossá válik. A hírre az Applied Materials árfolyama 7,4 százalékot ugrott.

A tegnapi mélyrepülése után további 0,7 százalékot esett a Citigroup árfolyama. A pénzintézet 1000 ember elbocsátását jelentette be a jelzáloghitelezéssel foglalkozó üzletágából, amire az emelkedő hozamok következtében kényszerült.

A Microsoft befektetői egyelőre nem fogadták kedvezően a cég tegnap bemutatott két új táblagépét, a részvények árfolyama ugyanis 1 százalékkal került ma lejjebb. A Microsoft egy Surface Pro és Surface 2 névre keresztelt táblagéppel kívánja felvenni a versenyt a riválisokkal.