A kkv-k finanszírozásának fejlesztését is megvitatták Vilniusban

Vágólapra másolva!
Varga Mihály úgy véli, az Európai Beruházási Bank is növelhetné a kkv-s forrásokat, adja hírül az MTI.
Vágólapra másolva!

A litván fővárosban az Ecofin találkozón, az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek rendszeres ülésén azért került vitára a kkv-finanszírozás kérdése, mert Európa-szerte kevés a forrás ennek a szektornak a támogatására, állítja a miniszter. Varga Mihály hozzátette, Magyarországon a jelenleg foglalkoztatott népességben három emberből kettő kis- vagy középvállalkozásban talál munkát.

A miniszter úgy véli, mivel az uniós tagállamok bankjaiban növekszik a nem teljesítő adósok aránya, növekszik a kötelező tartalékolás. A tanácskozáson ismertette a magyar gyakorlatot, amely szerint állami bankokon keresztül jut finanszírozáshoz a kkv-szféra.

A miniszter elmondta, az Eximbank az export fejlesztését segíti, míg az MFB és a Garantiqa hitelezi a kkv-kat. Ezek mellett a kormány úgy döntött, hogy a 2014-2020 közötti uniós támogatások 60 százalékát gazdaságpolitikai célra használja fel, így ebből is részesednek majd a kkv-k - tette hozzá.

Az Európai Bizottság javasolta, hogy a következő költségvetési időszakban különítsenek el forrást a kkv-k fejlesztésére az egyes fejlesztési alapok terhére. Magyarország ezzel szemben többletforrásból szeretné bővíteni a kkv-k finanszírozását - mondta Varga Mihály. Példaként említette, hogy az Európai Beruházási Bank növelhetné a kkv-knak juttatott forrásait.