A cégek tesznek a kivára

Vágólapra másolva!
Hiába nyílt meg a lehetőség év arra, hogy év közben is áttérjenek a kisvállalati adóra, a 8000-et sem éri el az áttért cégek száma. A K&H felmérése szerint a jövőben sem várható nagy áttörés.
Vágólapra másolva!

Többnyire hallottak a kormány által bevezetett kisvállalati adóról (kiva) az érintettek, de alig vannak közülük, akik választották ezt az adózási lehetőséget. A K&H Bank kkv bizalmi index kutatása szerint a 100 millió forint árbevétel alatti cégek kétharmada hallott már a lehetőségről, de a NAV adatai szerint augusztus végéig csak 7595 cég választotta a kivát.

A kisvállalati adót fizető cégek mentesülnek a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól, viszont csak a 25 főnél kevesebbet foglalkoztató, maximum 500 millió forint árbevételű cégek választhatják a lehetőséget.

Az alacsony érdeklődés miatt a kormány változtatott a szabályozáson, és lehetővé tette, hogy év közben is át lehet állni a kivázásra. Ennek ellenére az előző negyedévhez képest alig változott a számuk.

"Tömeges áttérésre a jövőben sem lehet számítani, mivel az általunk megkérdezett vállalkozásoknak csupán 2 százaléka tervezi, hogy átáll a kisvállalati adózásra, és további 14 százalékuk még nem döntött a kérdésben. A vállalkozások 37 százaléka azt jelezte, hogy biztosan nem fognak bejelentkezni a kiva hatálya alá. A kiva elutasítását minden negyedik cég azzal magyarázza, hogy nem felelnek meg a feltételeknek, és közel azonos arányban vélik a vállalkozások, hogy nem látják egyértelműen a kiva előnyét (21 százalék), illetve, hogy biztosan rosszabbul járnának az áttéréssel (20 százalék)" - részletezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv marketing főosztályának vezetője.

A leglelkesebbek az ipari vállalkozások, közülük 12 százalék már bejelentkezett, a legkevésbé viszont a kereskedő és szolgáltató cégek tolonganak a lehetőségért. Közülük 3 százalék tervezi az átlépést, 41 százalék viszont biztosan nem.