Mindenkit helyben hagy a francia mobilszolgáltató

Vágólapra másolva!
Közel megduplázta profitját az első félévben a negyedik számú francia mobilszolgáltató, az Iliad az előző év azonos időszakához képest. A mobilpiacra még csak másfél éve lépő társaság ezidő alatt szinte térdre kényszerítette versenytársait, aminek eredménye a tőzsdei árfolyamokban is visszatükröződik. Az Iliad ugyanis egy év leforgása alatt 51 százalékot emelkedett a párizsi parketten, míg a szektortársakk jobb esetben örülhetnek a pluszos eredménynek.
Vágólapra másolva!

78 százalékos profitbővülésről számolt be elsőd féléves jelentésében a negyedik számú francia mobilszolgáltató anyavállalat, az Iliad az előző év azonos időszakához képest. A távközlési cég január és június között 141,8 millió eurós nyereséget ért el a tavalyi 79,6 milliót követően. Ráadásul a 139 millió eurós várakozást is sikerült túlteljesíteni.

A bevételek terén szintén nagyot alkotott a mobilszolgáltató, az 1,83 milliárd eurós értékesítés éppen egybecseng az elemzői várakozással, míg éves alapon 27 százalékos növekedést takar. A társaság jövőbeli célja, hogy 2015 4 milliárd euró feletti árbevételt érjen el, ami a jelenlegi növekedési ütem mellett teljesíthetőnek látszik. A júniustól júniusig tartó 12 hónap során már 3,5 milliárd eurós értékesítést ért el az Iliad.

Forrás: Origo

A gyors növekedésben fontos szerepe volt annak, hogy a Free márkanévvel piacon lévő szolgáltató június végére közel 6,8 millió előfizetővel rendelkezett, míg egy éve csupán 3,6 millióval. Az Iliad csak 2012 januárja során kezdte meg mobilszolgáltatási tevékenységét, ami azóta is töretlen emelkedést mutat. Gyakorlatilag másfél év leforgása alatt 10 százalék feletti piaci részesedésre tett szert. Ezzel azonban még korántsem elégszenek meg a cégnél, ugyanis középtávon 15, míg hosszútávon 25 százalékos piaci részesedést szeretnének kihasítani a francia mobilpiacból.

Forrás: Origo

Nem is csoda, hogy ilyen gyorsan nőtt ki a semmiből a társaság, ugyanis a Free 2 eurós havidíjával óriási versenyt támaszt a versenytársak számára, mint az Orange, a Bouygues vagy a Vivendi leánya, az SFR.

Mindenkit túlszárnyal az Iliad

A tőzsdén is úgy néz ki, hogy az Iliad nyeri a versenyt, egy év alatt 51 százalékos árfolyam emelkedést tudhat maga mögött. Eközben a francia versenytársak közül az Orange ér a Vivendi is kisebb-nagyobb lejtmenetet produkált, egyedül a telekomszektor mellett az építőiparban is jelen lévő Bouygues tudott 20 százalékot emelkedni. Ráadásul az európai távközlési szektort lefedő Bloomberg Europe 500 Telecom Services Index 3 százalékos pluszát is jócskán felülmúlta az Iliad. A telekompapír kiugró teljesítményére korábban már az Investor.hu is felhívta a figyelmet.

Forrás: Origo

A 2004-ben tőzsdére lépő telekomcég ma újabb történelmi csúcsot állított fel 189 euró közelében, ráadásul 4 százalékos plusza európai szinten irigylésre méltónak számít.

Az Iliad árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo