Vágólapra másolva!
Augusztusban 250 milliárd forintnyi uniós forrásról döntött a kormány - a pályázokat a döntésekről a hét folyamán értesítik.
Vágólapra másolva!

"Magyarország az utolsó centig le fogja hívni a 2007-2013-as ciklusban rendelkezésre álló uniós forrásokat, a cél eléréséhez már az elmúlt egy hónapban is rengeteg nagy horderejű döntést hoztunk, és még nincs vége annak a folyamatnak, amely a források hatékony felhasználását célozza" - mondta az MTI-nek Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Hozzátette, a Miniszterelnökség augusztus 1-jén vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), azóta az árfolyamnyereségből és a túlvállalásból származó újabb pályázati pénzek zöméről is született döntés, sőt előkészítették a leállt programok újraindítását.

Mint ismert, az uniós kifizetések különböző szabálytalanságok miatt már 2011. óta akadoztak, 2012 őszétől pedig a 15 operatív program közül 13-ra egyetlen fillér kifizetés sem érkezett. A szakértők számításai szerint, amennyiben nem sikerül a korábbi gyakorlaton nagyon gyorsan változtatni, az - kifizetetlenül maradt támogatásokban - akár 1200 milliárd forintjába is kerülhet az országnak.

Lázár János - augusztusban 250 milliárd uniós forrás sorsáról döntött az NFÜ Fotó: MTI/Beliczay László

Lázár János elmondta, a Gazdasági Operatív Program során a fejlesztés fókuszában a kkv-fejlesztés, a munkahelyteremtő nagyberuházások, különböző kutatás-fejlesztési projektek, illetve a kkv-szektor informatikai fejlesztései állnak. Erre 117 milliárd forintos támogatás áll rendelkezésre. A kockázati tőke bevonásával létrejövő projektek támogatására az elmúlt hetekben született döntés értelmében 24 milliárd forintot utalt ki az NFÜ.

A Regionális Operatív Programok keretében 72 milliárd forintos összegben született döntés, ennek keretében például turisztikai fejlesztések valósulhatnak meg további 15 milliárdos nagyságrendben. Ebből az összegből jut közútfejlesztési projektekre, egészségügyi alapellátás fejlesztésre, városrehabilitációs és közösségi közlekedési fejlesztésekre is.

Kiemelt területek

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta még, hogy a következő két-három hétben további 65 milliárd forintot osztanak szét megújulóenergia- és energiahatékonysági projektekre. Hangsúlyozta, a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve annyival több forrásra fognak pályázatokat kiírni, amennyi – nem teljesítés vagy szabálytalanság miatt – nem valósult meg, vagy vissza kell venni a kedvezményezettektől. Lázár János kiemelte: minden olyan vállalkozást felelősségre fognak vonni, amely a köz kárára akart gyarapodni, ezért fejlesztési forrást igényelt, de nem megfelelően használta fel.

Az Átlátszó már korábban felvetette, hogy az NFÜ-n keresztül 2012-ben több, offshore hátterű cég is komoly EU-s pénzekhez jutott, a napokban pedig Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár jelentette be, hogy felülvizsgálják a szervezet 2007 óta kötött szerződéseit, és a pályázó tulajdonosi hátterének függvényében felülvizsgálják, vagy - amennyiben erre jogalapot találnak - megsemmisítik azokat. „Offshore-vállalkozás nem juthat közpénzhez”, mondta akkor Csepreghy Nándor.

"Az NFÜ az elmúlt hét évben rendkívül konzervatívan számolta az euró/forint árfolyamot", mondta Lázár János, hozzátéve, hogy a számítások eredményeként most több pénz van, mint eredetileg tervezték. "Minden régió számíthat újabb forrásokra", fogalmazott az államtitkár. A mostani döntések során első sorban azokat a pályázatokat veszik elő, amelyek "benne maradtak a rendszerben", vagyis formailag megfeleltek a kiírási kritériumoknak, de mégsem kaptak támogatást.

Az államtitkár szerint a pályázók szemszögéből mindez rendkívüli lehetőséget jelent: nem csupán a lemaradt területeket érinti, hanem a középső országrészben, a fejlett közép-magyarországi régióban is újabb fejlesztések valósulhatnak meg.