Goldman: most érdemes részvényt venni

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 25 évben soha nem mozgott ilyen szűk sávban az S&P 500 indexben szereplő vállalatok értékeltsége, mint idén, melynek eredményeként rendkívül vonzó befektetési lehetőségek alakultak ki az amerikai részvénypiacokon – hívta fel a figyelmet David Kostin, a Goldman Sachs amerikai részvénypiaci vezető stratégája.
Vágólapra másolva!

Rendkívül érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet David Kostin, a Goldman Sachs amerikai részvénypiaci vezető stratégája. Kostin rámutatott, hogy az S&P 500 indexben szereplő vállalatok p/e rátája közötti szórás 25 éve nem látott alacsony szintre süllyedt – írja a BusinessInsider.

Ez azt jelenti, hogy a különböző növekedési kilátásokkal rendelkező vállalatok értékeltsége 25 éve nem mozgott olyan szűk sávban, mint most. Tehát jóval kisebb eltérések vannak az egyes társaságok értékeltsége között, mint az utóbbi években.

Forrás: [origo]

Kostin szerint a befektetők inkább az alacsonyabb p/e rátával forgó részvényeket részesítették előnyben ebben az évben, melyek így 12 százalékkal felülteljesítették a magasabb értékeltségű társaikat.

A p/e ráták közötti szórás csökkenésének köszönhetően kedvező befektetési lehetőségek alakultak ki az amerikai tőzsdéken a befektetők előtt. A különböző fundamentális háttérrel, növekedési kilátással rendelkező cégeket most hasonló árazási szintek mellett lehet megvásárolni, így előfordulhat, hogy viszonylag olcsón lehet nagyobb növekedési kilátással bíró vállalat részvényeihez hozzájutni.

Nem csak az egyes vállalatok esetében, hanem az amerikai szektorok értékeltsége között is jóval kisebbek lettek az eltérések a korábbinál ebben az évben. A Goldman Sachs számításai szerint az S&P 500 10 szektorából 9 p/e rátája az elmúlt 30 év átlaga alatt mozog. Ez leginkább a közműcégek, az ipari vállalatok és a fogyasztási cikkeket gyártó társaságok szektorának köszönhető, ugyanis ennek a három szektornak az értékeltsége szűkült jelentős mértékben. Csupán az egyes pénzügyi vállalatok p/e rátája közötti szórás emelkedett az elmúlt 30 év átlaga fölé, a többié az alatt található.

Ezek alapján a Goldman Sachs számos befektetési lehetőséget megjelöl, ilyen például a pénzügyi szektorban működő Invesco, melynek p/e rátája az S&P 500 16,3-as p/e rátája alatt forog, miközben az egy részvényre jutó nyeresége (EPS) jövőre 15 százalékkal növekedhet, holott az S&P 500 vállalatai átlagosan 14 százalékos EPS növekedésre számíthatnak.

Ezek alapján a légiipari Textron, vagy az információtechnológiai Teradata is vonzó célpontnak tűnik.

Mi a P/E ráta?
Egy részvényre vonatkozóan a P/E ráta azt fejezi ki, hogy a befektetők a vállalat egy részvényre jutó nyereségének hányszorosát hajlandók a részvényért megfizetni. A mutató képzése: a részvény aktuális piaci árfolyama/az egy részvényre jutó adózás utáni eredmény. A mutatót általában úgy publikálják, hogy az adózás utáni eredmény az elmúlt időszakra vonatkozik, de elemzési célból érdekesebb, ha a mutatót az egy részvényre jutó várható nyereség segítségével számítjuk ki (EPS). A mutatóban kifejezésre jut, hogy a befektetők milyen kockázatosnak tartják a társaság tevékenységét, milyen a cég tőkeáttétele illetve milyen növekedési lehetőségekkel rendelkezik.