Kétezer milliárdnyi olcsó hitelt kapnak a cégek

Vágólapra másolva!
Miután a tavasszal meghirdetett első növekedési hitelprogram 750 milliárd forintos keretét jobbára kimerítették a bankok, és sikeresnek ítélték a programot, a jegybank újabb olcsó hitelt ad a bankokon keresztül a vállalkozásoknak. Az új keretösszeg 2000 milliárd forint, a feltételek ugyanazok, mint eddig.
Vágólapra másolva!

Az új program október 1-jével indul, 2014. december 31-éig tart, és 2000 milliárd forintos keretről szól az első programban nyújtott 750 milliárd forinton felül. Ezt az összeget nullaszázalékos kamatra kapják meg a bankok, amelyek legfeljebb 2,5 százalékos felárral adhatják tovább a hazai vállalkozásoknak - jelentette be szerdán Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, miután egy nappal korábban együtt reggelizett a vezető bankárokkal, és egyeztették az első növekedési hitelprogram tapasztalatait.

A program igazodik több bank tapasztalatához, így a 2000 milliárdos keret nagyobb része az első pillérbe kerül, vagyis nem hitelkiváltásra szolgál, hanem új hitelekre, például új beruházások finanszírozásához. Az első pillérben tehát összesen 1800 milliárd forint áll majd rendelkezésre, a másodikban 200 milliárd. Ez utóbbi keretből csak az a bank kaphat pénzt, amelyik az első pillérben is részt vesz.

A kölcsönöket legfeljebb 10 évre vehetik fel a cégek.

Az elmúlt napokban több bank is arról számolt be, hogy kifejezetten sikeresnek találta az első növekedési programot, amelynek keretében 750 milliárd forintot oszthatott szét ügyfelei között a szokásosnál jóval alacsonyabb, 2,5 százalékos kamatfeltételekkel.