1 gyerek = 30 százalékkal kisebb törlesztőrészlet, 200 ezerrel kisebb tartozás

Vágólapra másolva!
A népesedési munkacsoport szélesebb körben adna diákhitel-kedvezményt gyermekvállalásért. A Diákhitel 1-et felvett nőnek, ha gyereket vállal, gyerekenként 200 ezer forintnyi adósságát elengednék, a Diákhitel 2-t felvett nőnek pedig gyerekenként 30 százalékkal csökkentenék a törlesztőrészletét. Az apáknak az anyát megillető kedvezmény fele járna. A kormány októberben tárgyal a javaslatról, írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A népesedési munkacsoport javaslata szerint, amely októberben kerül a kormány elé, a gyermekvállalásért az apák is kaphatnának diákhitel-törlesztési kedvezményt. Ez abban az esetben is járna, ha nem a felsőfokú tanulmányok alatt, hanem az egyetem elvégzése után születne a gyermek - írja a Magyar Nemzet.

A munkacsoport bőkezűbb lenne, mint amiről a napokban a családügyi államtitkár beszélt.

Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő, a munkacsoport vezetője elmondta, hogy annak a nőnek, aki Diákhitel 1-et vett fel, és gyereket vállal, gyerekenként 200 ezer forintot elengedhetnek az adósságából. Az apának feleekkora hitelelengedés járna.

Azoknak, akik Diákhitel 2-t vesznek fel, gyermekenként 30 százalékkal kevesebbet kellene törleszteni. Három gyermek esetén az egész tartozást elengednék. Az apák itt is feleakkora törlesztőrészlet-csökkentésben részesülnének, mint az anyák.

Ha a kormány elfogadja a népesedési munkacsoport javaslatát, és rendeletet hoz, akkor a rendelet megjelenése, hatálybalépése után született gyerekek esetében lehetne érvényesíteni a tartozás- és törlesztőrészlet-engedményeket.