Vágólapra másolva!
Jó hangulatban zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek emelkedni tudnak. A befektetők többek között a kellemes meglepetést okozó kínai makroadatoknak örülhetnek, és a reggeli német külkereskedelmi adatok sem rontották el a hangulatot. Kifejezetten jól teljesítenek a Commerzbank és a Deutsche Telekom részvényei a két vállalat gyorsjelentése után. A vételi kedv pedig a hazai piacra is átragadt, az összes magyar blue-chip drágulni tud a Richter vezetésével. A Magyar Telekomot szintén veszik a remek második negyedéves eredmények után.Amerikában is a vételi kedv dominálhat ma, a határidős indexek alapján 0,2-0,3 százalékos emelkedéssel indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Élen a Richter

Délelőtt tovább növelte előnyét a BUX, mely 1,6 százalékos pluszban mozog. A magyar részvényindex ezzel felülteljesítőnek számít a régióban, amivel kissé korrigálja a héten mutatott gyengébb teljesítményét.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A BUX részben a Magyar Telekomnak köszönheti remek teljesítményét, miután a telekomtársaság remek gyorsjelentést tett közzé. A cég minden soron megverte az elemzői várakozásokat második negyedéves eredményével, ráadásul az éves bevételi prognózist is megemelte a Magyar Telekom. A befektetőknek nem lehet okuk panaszra, így az igen nyomottnak mondható árfolyamszintekről akár egy felfele kör is kibontakozhat a jelentés hatására. A telekomcég részvényei 1,6 százalékot erősödtek.

Nem csak a Magyar Telekom, a többi főbb papír is emelkedik, a legjobban a Richter teljesít 2,4 százalékos ugrásával. Az OTP korrigálni kezdte az elmúlt napok eséseit, és 1,4 százalékot drágult, míg a Mol 1,3 százalékot erősödött. Az Egis is profitálni tud a jó hangulatból, és 0,6 százalékot drágult, amivel társaihoz hasonlóan tegnapi lemaradását igyekszik behozni.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Magyar Telekommal ellentétben a Graphisoft Park gyenge nettó eredményről számolt be gyorsjelentésében. Az egy évvel ezelőtti eredményhez képest az egyik bérlő, az AMRI távozása miatt lettek gyengébbek a számok, negyedéves alapon pedig a személyi költségek növekedése rontotta az eredménysorokat. Az eredmények után 1 százalékos mínuszban forog a részvény.

A forint erősödni kezdett reggel, és a 300-as szint közeléből 299,2-ig ereszkedett le az euróval szembeni árfolyama. Délelőtt nem mozdult el innen, és továbbra is ekörül mozog a jegyése. A dollár/forint árfolyama 224-nél, a svájci franké 243,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Alacsony érdeklődés az állampapírok iránt

Viszonylag gyér érdeklődés mutatkozott a magyar államkötvények iránt az ÁKK mai kötvényaukcióján. Az Államadósság Kezelő Központ így csupán a terv alatt tudott forrást bevonni, emelkedő hozamok mellett. A 3-éves kötvényekből a meghirdetett 18 milliárd forintnyiból mindössze 13 milliárdnyit fogadtak el vételre, 4,74 százalékos átlaghozam mellett. A hozam 20 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 3 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Az öt- és tízéves papírokból terv szerint adott el az ÁKK, az ötéves esetében 5,21 százalékos, a tízévesnél 6,16 százalékos átlaghozam mellett.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Megugrott a Deutsche Telekom

Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek változatlanul kisebb pluszban mozognak, részben a kínai gazdaság javulásáról árulkodó makroadatoknak köszönhetően. Kína fontos kereskedelmi partnere Európának, így az ottani erőteljesebb növekedés kedvező a régió számára is.

Németországból viszont kissé csalódást keltő adatok láttak napvilágot. Az export csupán 0,6 százalékkal bővült júniusban az előző hónaphoz képest, holott a szakértők 0,9 százalékos növekedésre számítottak. Az import pedig 0,8 százalékkal esett vissza májushoz képest, szemben a várt 0,5 százalékos növekedéssel.

A részvényindexek közül a belga mutató teljesít a legjobban 1,4 százalékos megugrásával, amit nagy részben a KBC 5,4 százalékos menetelésének köszönhet. A belga bank 517 millió eurós nettó profitot hozott össze a második negyedévben, amivel messze túlteljesítette a 372 millió eurós várakozásokat.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A kedvező kínai adatokra erősödni kezdtek a bányacégek részvényei, a Rio Tinto és a BHP Billiton 1,3 százalékos, az Anglo American pedig 2,8 százalékos emelkedéssel segíti a londoni FTSE-t. Ennek oka, hogy Kína a világ legnagyobb nyersanyagexportőre, így az ország teljesítménye jelentős mértékben befolyásolja ezeknek a nyersanyag-feldolgozó társaságok eredményét is.

A német DAX komponenseni közül messze kiemelkedik a Commerzbank 12 százalékos ugrásával, melyben a bank vártnál erősebb gyorsjelentése játszik szerepet. A Deutsche Telekom szintén jól teljesít, közel 5 százalékot erősödött, miután a cég árbevétele lényegesen magasabb lett a várakozásoknál.

Commerzbank árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Nestlé részvényei viszont 2,2 százalékot estek, mivel a világ legnagyobb élelmiszeripari cég csökkentett az idei bevételprognózisain. A vállalat szerint csupán 5 százalékkal lehet magasabb az idei árbevétel a tavalyinál, holott korábban még 5-6 százalékos növekedésre számítottak. A társaság ráadásul csupán 4,1 százalékkal tudta növelni az árbevételét az első félévben, szemben a várt 4,6 százalékkal.

Emelkedhet Amerika

Amerikában emelkedéssel kezdődhet a nap, amivel a piacok korrigálhatják a tegnapi eséseiket. A határidős indexek alapján 0,2-0,3 százalékos erősödésre lehet felkészülni nyitás után. Fontosabb makroadat nem fog napvilágot látni, így elsősorban a vállalati gyorsjelentésekre figyelhetnek majd a befektetők. Többek között az Nvidia, a Priceline.com, a Dean Foods második negyedéves eredményeit ismerhetjük meg.