Visszakerülhet a Richter az MSCI indexekbe!

Vágólapra másolva!
Bár a forgalom felfutását látva már eddig is számítani lehetett arra, hogy novembertől a Richter visszakerül az MSCI indexekbe, az indexszolgáltató legutóbbi döntése a legkisebb bizonytalanságot is kezdi kizárni az ügyben. Az MSCI ezentúl a globális indexeit úgy állítaná majd össze, hogy figyelmen kívül hagyja a minimális likviditási kritériumokat, így a Richternek ismét bérelt helye lehet az elitklubban. Az MSCI All Country World indexbe többek között a hazai gyógyszergyártó papírjai is felvételt nyerhetnek novembertől az MSCI közleménye szerint, amennyiben a kritérium megváltoztatására vonatkozó szándék tényleges lépést is ölt. Nagy lökést jelenthetne ez a papír árfolyamának.
Vágólapra másolva!

A Richter árfolyama egyelőre nem reagált érdemben az MSCI tegnap esti dátumozású bejelentésére, 1 százalékos emelkedést láthatunk a mai kereskedésben. Igaz, a gyógyszergyártó piacán a forgalom meglehetősen magas, eddig 3,6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, ami jóval átlag felettinek mondható. Az talán mindent elmond a forgalom kiugró szintjéről, hogy az ilyen téren jellemzően piacvezető OTP-nek eddig csak valamivel 1 milliárd forint feletti a forgalma.

A Richter árfolyama (Ft)

Forrás: investor.hu

Sejteni már eddig is lehetett, hogy a Richter az MSCI novemberi index felülvizsgálata során felvételt nyer majd az elitklubba, az MSCI tegnapi bejelentése azonban meglehetősen ráerősít erre a szcenárióra. A minimális likviditási kritériumot (amin a Richter elbukott) ugyanis a szándékai szerint kiiktatná az indextagság feltételei közül a szolgáltató, így mivel a Richter minden más feltételt teljesít, bérelt helye lehet novembertől az MSCI All Country World indexben. Az MSCI hat részvényt nevesít a potenciális visszakerülők között, közöttük a Richtert is.

Azért olyan fontos lépés ez a részvények szempontjából, mert sok indexkövető alapnak kötelező lesz majd megvásárolnia a Richtert, ami jelentős többletkeresletet generál a papírok piacán. Erre persze időben később, novemberben kerül majd sor, de a piacon erre a technikai tényezőre spekulálva már akár azt megelőzően is elindulhat az árfolyam lendületesebb emelkedése. Az erős fundamentális kép mellett ez a technikai jellegű tényező csak tovább színesíti a Richterrel kapcsolatos igen kedvezőnek tűnő befektetői sztorit.

A Richter árfolyama (Ft)

Forrás: Origo

Mit jelentett be az MSCI?

Az indexszolgáltató tegnap azt közölte, hogy megváltoztatná a bekerülési kritériumokat az MSCI globális standard indexekbe (MSCI Global Standard Indices) úgy, hogy a minimális likviditási kritériumot törölné a 2013 novemberétől esedékes féléves felülvizsgálatok során. A likviditási kritériumoknak való megfelelést az MSCI az úgynevezett ATVR (Annualized Traded Value Ratio) mutatókon keresztül vizsgálja, melyeknél a Richter tavaly novemberben nem tudta átugrani a lécet.

A likviditási kritérium törlésével az MSCI All Country World indexbe 2013. novemberben hat egyedi részvény nyerhetne felvételt, hiszen ezek egyedül ezt a feltételt nem tudták teljesíteni a májusi felülvizsgálat során. A Richter mellett a szektortárs Pharmstandard részvénye is bekerülhet az indexbe, ahogy a Micex RTS, a Nestle India, a New World China Land, vagy a Rea Group.

Már eddig is jól állt a részvény

A Richter árfolyama jelentős zuhanást szenvedett el, amikor tavaly a likviditási kritérium elvétése miatt kiesett az MSCI indexekből. Mivel számos indexkövető alap köti befektetéseit az index alakulásához, az abból kieső papírok piacán automatikus eladásokkal jelentkeznek ezek a piaci szereplők. Akkora mennyiséget borítottak hirtelen a Richter piacára, hogy azt csak nagyon nehezen, nyomottabb árszinteken tudta felszívni a piac.

Mivel kiesett a részvény egy fontos indexből, félő volt, hogy a befektetői figyelem emiatt csak tovább lankad majd a részvény piacán. Ez a likviditás további csökkenéséhez és például az árazásban emiatt érvényesítendő magasabb diszkontban is testet ölthetett volna. A veszélyt azonban a menedzsment időben felismerte, és a papírok tizedelése mellett döntött.

A Richter korábban igen konzervatívnak mutatkozott ezen a téren, az MSCI lépése azonban gyors cselekvésre késztette a vállalatot. Annak érdekében, hogy mielőbb visszakerüljön az indexcsaládba a részvény, a vállalat már júliusban tizedelte a papírt, így próbálva nagyobb kisbefektetői aktivitást (és persze forgalmat) kiváltani a piacon. Hogy végül ez lendítette-e meg a forgalmat, azt csak találgatni lehet, de a húzás kétségtelenül jótékony hatást gyakorolt a likviditás alakulására. A Richter napi forgalma sokszor az 1 milliárd forintos szinteket verdeste már az utóbbi hónapokban, és hirtelen a gyógyszercég lett az OTP mögött a második legaktívabban kereskedett papír.

Emiatt egyébként már eddig is szinte tényként kezelte a piac, hogy a Richter novemberben ismét MSCI indextag lesz, talán ezért sem kezdett újabb jelentős árfolyam emelkedésbe a papír az MSCI tegnapi bejelentése után. Az igazán kedvező hatása egy ilyen lépésnek majd novemberben jelentkezhet (de persze bizonyos mértékben már addig is), amikor az indexet követő alapok elkezdik felszívni a szükséges mennyiségű Richter részvényt.

Forrás: Origo