Vágólapra másolva!
Nagyobb menetelésbe kezdtek az európai részvényindexek a vártnál kedvezőbb makroadatoknak köszönhetően, melyek az eurózóna és Németország gazdaságának további javulásáról árulkodtak. A magyar tőzsdére viszont nem ragadt át a jó hangulat, a BUX kisebb mínuszban mozog, elsősorban az OTP gyengélkedése miatt.Amerikában szintén emelkedés kezdődhet, és a határidős indexek alapján 0,3-0,6 százalékot erősödhetnek nyitás után a piacok. A délutáni makroadatok, és a folytatódó gyorsjelentési szezon viszont megmozgathatja még a piacot.
Vágólapra másolva!

Lemaradt a magyar piac

A hazai parkett egyelőre nem tud profitálni az európai jó hangulatból, a BUX 0,4 százalékos mínuszban mozog délben. A magyar részvényindex ezzel továbbra is alulteljesítőnek számít a régióban.

Forrás: Origo

A BUX-ot leginkább az OTP esése húzza lejjebb, a bankpapír nem bír magára találni, és a tegnapi nagyobb esése után újabb 1,2 százalékkal értékelődött le. Az OTP ezzel már a 4200 forintos szint közelébe ereszkedett le.

A többi főbb papír közül a Richter 0,3 százalékot, az Egis 0,4 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig tegnapi záróértékénél stagnál, amivel nem tudják korrigálni tegnapi gyengülésüket. A bluc-chipek közül egyedül a Mol tud drágulni, az olajpapír 0,8 százalékkal értékelődött fel, ami után újra a 16000 forintos szint fölé került.

Forrás: Origo

A forint újra a 300-as szint alá erősödött az euróval szemben, míg a dollár/forint árfolyama 225,3-nál, a svájci franké 243 körül található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Terv feletti eladás a kötvényaukción

Terv felett értékesített az öt és tízéves kötvényekből is mai aukcióján az ÁKK. Az auckiós átlaghozamok viszont nagyobbat ugrottak, a hároméves kötvény esetében 35 bázisponttal, az ötévesnél 38 bázisponttal, míg a tízévesnél 23 bázisponttal magasabb hozam mellett tudott forrást bevonni az ÁKK, mint az ezt megelőző aukción.

Forrás: Origo

Növelték előnyüket a piacok

Délelőtt tovább növelték előnyüket az európai részvényindexek, ami nagy részben a vártnál jobb makroadatoknak köszönhető. Az eurózóna és Németország előzetes augusztusi beszerzési menedzserindexei (PMI) felülmúlták az elemzői várakozásokat, és egyaránt a gazdaság további javulásáról árulkodnak. Az eurózóna feldolgozóipari PMI augusztusban 51,3 pontra emelkedett a várt 50,7 pont helyett, míg a szolgáltatószektorban 51 pontra ugrott a mutató a várt 50,2 pont helyett.

Németország feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe 52 pontra emelkedett, holott a szakértők csupán 51,1 pontra számítottak, míg a szolgáltatószektorban 52,4 pontra kúszott a mutató az előrejelzett 51,7 pont helyett. A mutatók 50 pont feletti értékei a szektorok bővüléséről árulkodnak.

Az európai tőzsdéken nagyobb menetelés kezd kibontakozni, amivel az indexek kissé korrigálni tudják az elmúlt napok eséseit. Az egyik legjobban a német DAX teljesít 1,1 százalékos emelkedésével, és a francia CAC szintén erősödni tud, holott a francia PMI adatok csalódást okoztak.

Forrás: Origo

A holland indexet az Ahold 4,6 százalékos drágulása segíti, miután a kiskereskedelmi lánc közölte, 338 millió eurós üzemi nyereséget ért el, amivel túlteljesítette az elemzői várakozásokat. A szakértők ugyanis 323,8 millió eurós nyereségre számítottak.

Emelkedhet Amerika is

Az európai tőzsdék jó teljesítményének köszönhetően Amerikában is emelkedés kezdődhet. A határidős indexek alapján a Dow Jones 0,3 százalékos erősödéssel kezdhet, és ha kitart a lendülete, az elmúlt hat nap vesztő szériáját szakíthatja meg. Rajta kívül az S&P 500 fél százalékkal, a Nasdaq pedig 0,6 százalékkal kerülhet feljebb.

Ma érdemes lesz figyelni a makroadatokra, többek között a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, és az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex alakulását fogják közzé tenni. Ezen kívül a júniusi lakásárindex is napvilágot lát majd.

A gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, az Abercrombie & Fitch, a Gap, a Marvell és a Pandora számaira is érdemes lesz majd figyelni.