Venni kell a Rábát a Concorde szerint

Vágólapra másolva!
Az erős első féléves teljesítmény hatására optimistább álláspontra helyezkedett a Concorde a Rába részvényeivel kapcsolatban. Az elemző szerint érdemes felülsúlyozni a gépgyártó papírjait, hiszen a korábbi 935 forint helyett már 1190 forintos célárfolyam adódik rájuk. Az elmúlt öt évben látottakhoz képest a nagy fordulatot az jelenti, hogy a vállalat először lehet képes szabad készpénzt termelni a részvényeseknek.
Vágólapra másolva!

Az elemző jelentős célárfolyam emelését az vállalat erősre sikerült első féléves teljesítménye tette indokolttá. Annak hatására ugyanis az idei bevételi várakozás 7,5 százalékkal került feljebb, ráadásul a jövő évekre vonatkozóan optimistábbak lehetünk. Nemcsak az értékesítések terén tudott a Rába kellemes meglepetéssel szolgálni, a fedezeti hányadok emelkedése is lépésre késztette az elemzőt. Ennek együttes hatása az lett, hogy a következő évekre vonatkozó EBITDA prognózist jelentősnek számító, 25-40 százalékos mértékben emelte.

Ami miatt igazán kellemes meglepetést okozott a vállalat, hogy öt év óta először ismét szabad készpénzt termelt a részvényeseknek. Míg korábban a működés készpénztermelését elvitték a kamatfizetések és beruházások, mostanra már ennél több is megmarad a vállalatnál.

Míg az egy részvényre jutó saját tőke értéke a vállalatnál az elmúlt időszakban a 850 forintos szintek környékén tartózkodott, addig a következő években elmozdulhat innen az 1053, majd 2014 végére az 1178 forintos magasságok felé. Az elemző a 75 százalék feletti állami tulajdont potenciális kockázatként azonosítja, ami miatt előfordulhat, hogy a részvény árfolyamába nem épülnek be teljes mértékben a vállalat fundamentumai.

A tegnapi gyorsjelentést látva nem rejtettük véka alá, hogy látunk fantáziát a Rába papírjaiban, most ráadásul a vállalat belső fundamentumaival kapcsolatos Concorde vélemény is ráerősít erre. Az 1000 forintos magasságokat mindenesetre nem lesz egyszerű legyűrnie az árfolyamnak, ha viszont a csúcsra törés sikerrel jár, úgy a következő ellenállásokig kétszámjegyű emelkedésekre kerülhet sor.

A Rába árfolyama (Ft)