Zuhanástól félnek az aranybányák

Vágólapra másolva!
Elvesztették hitüket és türelmüket az aranybányák, és hosszú évek gyakorlatával szakítva még azelőtt el akarják adni a portékájukat, mielőtt még nagyobbat esne az arany árfolyama. A hosszú évek árfolyamemelkedése alatt sokkal könnyelműbbek voltak a bányák. Az arany fog még tovább esni, érdemes erre készülni.
Vágólapra másolva!

Már az aranybányák sem hisznek az arany árfolyamának emelkedésében, és egyre több szereplő szerint inkább az aktuális árakon kell minél több aranyat eladniuk, nehogy az árfolyam esésével még több bevételtől essenek el. Ezzel persze ők maguk is nagyot taszíthatnak az árfolyamon, szóval érdemes további esésre felkészülni.

A fedezeti ügyletek lényege nagyon egyszerűen annyi, hogy a bányák igyekeznek határidős piacokon, illetve más származtatott eszközökön, például opciókon keresztül jó előre eladni a jövőben kitermelendő aranyukat. Ezzel rögzítik a jövőbeli bevételüket, hiszen hiába emelkedik vagy esik az arany árfolyama, ők a kitermelt nemesfémet fix áron értékesíthetik majd. A Financial Times tudósítása szerint az utóbbi időben egyre több kisebb és közepes aranybányacég kezdte el ismét ezeket a fedezeti ügyleteket használni a kockázataik csökkentésére.

Pedig az elmúlt évtizedben az egész iparág dollármilliárdokat költött a korábbi ilyen pozíciók leépítésére, hiszen minden bánya azt látta, nem éri meg előre eladni az épp aktuális árakon az aranyat, ha később úgyis magasabb áron lehet majd értékesíteni a fémet. Ez a boldog békeidő látszik az alábbi, nem teljesen friss grafikonon is: a nettó fedezet pozíciók nagysága meredeken csökkent (mivel nettó eladók a bányák, ezért a pozíciójuk negatív), miközben az arany ára egyenesen emelkedett (a Société Générale elemzői érthetetlen módon fordított skálán ábrázolták az arany árfolyamát, de ettől még jól látható az összefüggés). Mára a teljes aranykeresletnek csupán 2,5 százalékára nyit az iparág fedezeti pozíciókat, miközben a 90-es évek végén ugyanez az arány 75 százalék volt. Most ez a folyamat fordul a visszájára.

Forrás: Investor.hu

A Financial Times szerint a legnagyobb bányatársaságok még hezitálnak visszatérni a fedezeti pozíciók alkalmazásához, de ha ők is beindulnak, az további eladói nyomást jelent majd az arany árfolyamára, és ékes jele lesz annak, hogy a 2000-es évek aranyláza véget ért. Ahogy a fedezeti pozíciók leépülése is hosszú, több éves folyamat volt, úgy a felépítésük is az lesz, ami jó eséllyel az arany árfolyamának trendszerű csökkenésével eshet majd egybe.

Különösen, hogy más tényezők is ebbe az irányba mutatnak, kezdve az egyre javuló amerikai makrogazdasági helyzettől a Fed stimulusának csökkentésén át a dollár várható erősödéséig (ezekről bővebben korábbi cikkünkben írtunk). Ennek megfelelően továbbra is fenntartjuk pesszimista álláspontunkat az aranyról, amit ráadásul a technikai kép is alátámaszt. Az arany árfolyama ugyanis nem tudott újabb csúcsot ütni, sőt, az 1350 dollár környéki ellenállásáról is lefordult, dacára a múlt pénteki, vártnál gyengébb munkaerőpiaci adatnak. Ez alapján nem kizárt, hogy belátható időn belül 1200 dollárra, vagy akár ez alá süllyedjen az árfolyam.

Az arany árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu