Maga mögött hagyja a recessziót az eurózóna

Vágólapra másolva!
A vártnál jobban bővült a német és a francia gazdaság a második negyedévben a ma reggeli GDP-adatok szerint, melyek alapján joggal lehet reménykedni, hogy az eurózóna is kikerült a recesszióból. Az eurózóna hivatalos növekedési adatai ma délelőtt 11 órakor fognak érkezni.Frissítés: Az eurózóna második negyedéves GDP-bővülése is kellemes meglepetést okozott, mivel a várt 0,2 százalék helyett 0,3 százalékos volt a gazdasági növekedés negyedéves alapon.
Vágólapra másolva!

11:00 - Kikerült a gödörből az eurózóna

Az eurózónából érkező GDP adat is meglepte a piacot, mivel a várt 0,2 százalék helyett 0,3 százalékkal bővült a régió gazdasága a második negyedévben az előző negyedévhez képest. Ezzel úgy tűnik, kikerült a gödörből az eurózóna, és történetének leghosszabb recesszióját hagyja maga mögött.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva viszont még mindig visszaesést mutat a gazdaság, éves alapon 0,7 százalékos volt a zsugorodás a második negyedévben.

Forrás: Origo

8:45 - Várt felett bővült a német és a francia gazdaság

Kellemes meglepetést okoztak a ma reggeli GDP adatok, mivel az eurózóna két legnagyobb gazdaságában, Franciaországban és Németországban a vártnál nagyobb volt a gazdasági növekedés a második negyedévben. Franciaország gazdasága a várt 0,2 százalék helyett 0,5 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, míg éves alapon 0,3 százalékos volt a növekedés. Franciaország így 2012 harmadik negyedéve tudott először bővülni.

Forrás: Origo

Németországban 0,7 százalékos volt a növekedés a második negyedévben az első negyedévhez képest, szemben a várt 0,6 százalékkal. Egy év alatt pedig 0,9 százalékkal bővült a német gazdaság a várt 0,7 százalék helyett.

Forrás: Origo

Az erős adatok megerősíthetik, hogy az eurózóna is kikerülhetett a recesszióból a második negyedévben, ahogy arra a szakértők is számítanak. Az elemzők szerint 0,2 százalékkal bővülhetett az eurózóna gazdasága az áprilistól júniusig tartó időszakban, amivel történetének leghosszabb recesszióját hagyhatja maga mögött a régió. A hivatalos adatokat délelőtt 11 órakor fogja közzétenni az Eurostat.

A statisztikák előtt az euró is erősödni kezdett, és 1,327-ig ugrott fel a dollárral szembeni árfolyama. Azóta viszont visszakorrigált, és 1,326-ig ereszkedett le a jegyzés. A kedvező GDP-adatok pedig a tőzsdékre is jó hatással vannak, mivel emelkedéssel nyitottak a piacok.

EURUSD árfolyama

Forrás: Origo