Vágólapra másolva!
A Richter segíti a magyar tőzsdét az emelkedésben, így annak ellenére van pluszban a BUX, hogy Nyugat-Európában elromlott a befektetők hangulata a délelőtt folyamán. A forint a 298-as szint közelében ingadozik az euróval szemben, ledolgozva kora reggeli kiesebb gyengülését.A vezető nyugat-európai indexek nagyot csúsztak lefelé a kezdeti minimális emelkedéseikből, az esést a milánói börze vezeti, ahol főként a bankpapírokat ütik a befektetők, miután Berlusconi miatt újra fellángoltak az ellentétek a koalíciós kormányban. A határidős indexek csak nagyon kis elmozdulást jeleznek a Wall Street-i nyitásra, így az ázsiai emelkedések és az európai mínuszk után egyelőre nem tudni merre indulnak a piacok New York-ban.
Vágólapra másolva!

A Richter húzza a budapesti tőzsdét

Egyelőre kitart a BUX előnye még nap közepén, annak ellenére, hogy Nyugat-Európában elromlott a hangulat, és a régióban is a hazai tőzsde mellett csak a lengyel index tud emelkedni.

Forrás: investor.hu

Budapesten a Richter segíti elsősorban az emelkedést, ugyanis a gyógyszercég papírjainak árfolyama több mint 1,5 százalékkal halad felfelé, habár forgalma igencsak visszafogott. De nem csak a Richter forgalma gyenge, az egész BÉT meglehetősen alacsony számokat produkál.

Forrás: investor.hu

Az OTP nehezékként fogja vissza az emelkedést, mivel a bankpapír 0,7 százalékos mínuszban van, míg a Mol 0,2 százalékkal emelkedik. A Magyar Telekom 0,7 százalékos pluszban van, az Egis pedig közel azonos mértékben haladja meg pénteki záróértékét.

A Richter árfolyama

Forrás: investor.hu

A forint sem mutat nagy mozgást a londoni kereskedés szünete miatt, az euróval szembeni árfolyam 298 környékén ingadozik, ledolgozva reggeli 50 filléres kisebb gyengülését. A dollár/forint jegyzések 222,8-nál, míg a svájci frank kereszt 241,3-nál áll.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Zuhannak az olasz bankok

Nem tartott sokáig a kezdeti kisebb optimizmus Európában, ugyanis a vezető indexek mind pirosba burkolóznak a nap közepe felé haladva. Főként Olaszországban romlott el a hangulat, a milánói tőzsde már 1,5 százalék feletti mínuszban áll, de a német DAX is 0,2 százalékos csökkenésben van. A londoni parketten munkaszüneti nap miatt nincs ma kereskedés.

Forrás: investor.hu

Az olasz börzén elsősorban a bankpapírok muzsikálnak rosszul, az Unicredit 3,4. az Intesa Sanpaolo 2,9, míg a Banca Monte dei Paschi di Siena több mint 3 százalékkal esik. A milánói börze és a bankrészvények azok után kezdtek nagyobb lejtmenetbe, hogy a kormánykoalíció tagjai között fellángoltak az ellentétek a hétvégén.

A Berlusconi vezette Szabadság Népe párt azzal fenyegetőzött, hogy ellehetetlenítik Enrico Letta kormányát, ha Berlusconit kiteszik a Szenátusból miután adócsalás vádjában korábban már harmadfokon is bűnösnek találták a milliárdos politikust. A hírek a 10 éves olasz kötvényhozamokat is felfelé nyomták, azok ma 5 bázisponttal kerültek feljebb és 4,38 százalékon állnak, 246 bázisponttal a hasonló futamidejű német papírok hozama felett.

A milánói tőzsdeindex értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

A Telefonica Deutschland függetleníteni tudja magát az általános hangulattól, és már 3 százalék felett drágulnak a részvényei, miután a holland KPN fő tulajdonosa, az América Móvil, a Telefonica ajánlatát támogatja a KPN E-Plus német mobil részlegének megvásárlásában. A KPN részvényei is közel 3 százalékkal drágulnak.

A Sanofi részvényei 1 százalékkal emelkednek a párizsi parketten, miután a gyógyszergyártó nyilvánosságra hozta, hogy influenza elleni oltása hatásosnak bizonyult a tesztek során.

A Sunday Times szerint a Ryanair a héten arra utasíthatja a brit versenyfelügyelet, hogy adja el az Air Lingusban lévő részesedését, vagy egy részét. A vizsgálatokat már 2012 júniusában megkezdték, de a forrás szerint augusztus 27-én születhet meg a döntés. Júliusban ugyanakkor a Ryanair jelezte, hogy hajlandó eladni az érdekeltségét.

A határidős indexek alapján még csak pár pontos elmozdulások láthatóak a New York-i indexekben. Délután érkezik a tartós cikkek rendelésállományának júliusi alakulása, mint fontos makroadat, de kérdés ez mennyire mozgatja meg a piacokat.