Megint dráma a HP-nál

Vágólapra másolva!
Szétverték a Hewlett -Packardot a tegnap esti gyorsjelentése, de leginkább az újabb negatív bejelentések miatt. Hiába várták, nem lesz növekedés még legalább egy évig, ráadásul a legfontosabb divízió vezetőjét is látványosan leváltották, és újabb átszervezéseket indít el a menedzsment. Az már szinte csak hab a tortán, hogy a PC-piac összeomlása épp csak lassul, de megállítani semmi nem fogja. Vigyázat, sokkoló szám- és képsorok következnek.
Vágólapra másolva!

Brutálisan elintézték a Hewlett-Packardot a szerda esti gyorsjelentése nyomán, a zárás utáni kereskedésben összeszedett közel 8 százalékos mínusza a nyitás utáni fél órában 14 százalékosra hízott. A cégnél további átszervezésekre van szükség, miközben a PC-piac továbbra is katasztrofális összeomlást mutat, ráadásul a túlélés zálogaként kezelt nagyvállalati üzletág is "kiábrándító" teljesítményt nyújt a menedzsment saját bevallása szerint is. Úgy tűnik, egy csapásra szertefoszlottak a remények, hogy a HP belátható időn belül ismét növekvő pályára álljon, bár ez nem biztos, hogy kedvét szegi azoknak a befektetőknek, akik az elmúlt év brutális ralijából is kivették a részüket (többször is írtunk a HP nagy meneteléséről az Investor.hu hasábjain is).

Rendkívül gyengék a kilátások

Nem is elsősorban az elmúlt negyedév számai tették tönkre a bulit, hiszen mind bevételek, mind az egy részvényre jutó profit terén hajszálnyival maradt csak el a HP teljesítménye az elemzői várakozásoktól. Persze így is elég sokkoló, hogy a teljes árbevétel 8, míg az egy részvényre jutó nyereség már 14 százalékkal esett egy év alatt.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Meg Whitman, a HP vezéirgazgatónője viszont a rendkívül gyenge kilátások és a cég előtt álló kihívások miatt úgy nyilatkozott, hogy a 2014-es üzleti évre várt bevételnövekedés "nagyon valószínű", hogy nem következik be. Ezután már hiába hangsúlyozta Whitman, hogy a HP fordulata továbbra is zajlik, a befektetők alaposan megrémültek, rögtön lejtőre küldték a részvényt.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Leváltották a kulcsfigurát

A gyorsjelentés mellett a HP azt is bejelentette, hogy a nagyvállalati megoldásokat szállító üzletágat vezető Dave Donatelli új pozíciót kap. A finom megfogalmazás szimplán annyit tesz, hogy a menedzsert leváltották, jó eséllyel a divíziója csalódást keltő teljesítménye miatt. Donatelli négy éve vezette az üzletágat, és sokan a vezérigazgatói posztra is esélyes top vezetőnek tartják, ezért meglepő az eltávolítása. A vállalati üzletág adja ráadásul a HP bevételének nagyobb részét, így ha még a vezérigazgató is kiábrándító teljesítményről beszél, annak súlya van.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Kétségtelen, hogy ez a divízió sem tudta egyelőre kihúzni a hatalmas gödörből a HP-t. A bevételek két éve zsugorodnak, és alig volt jobb a helyzet ezen a téren, mint az egyébként köztudomásúlag összeomló PC-divízióban. A leginkább a hardverek terén szenved egyébként a nagyvállalati üzlet is, hiszen az ebből származó bevétel több mint 12 százalékot esett egy év alatt, míg a szolgáltatások "csak" 5 százalékot.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy a nyomtatással kapcsolatos bevételek is csökkentek éves összevetésben, már-már úgy érezhetjük, csoda, hogy "csak" 8 százalékkal esett vissza a HP bevétele egy év alatt. Nemcsak a bevételek, hanem az üzemi eredmény is gyalázatosan festett a negyedévben, hiszen mindhárom fő pillérben zsugorodott ez a mutató is. A PC-gyártás itt még jobban kilóg a sorból, az eitt elért üzemi nyereség több mint 40 százalékkal esett vissza egy év leforgása alatt.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Hol van a nagy fordulat?

A HP negyedéves számai nagyon elgondolkodtatóak, és nem a jó értelemben. A társaság teljesítménye ugyanis nem csak nem tükrözi a sokak - köztünk általunk - is várt fordulatot, hanem arra utalnak, hogy a HP a nagy kapaszkodás közben szépen visszacsúszott a gödör aljára. Nagy hiba lenne ezzel együtt eltemetni a céget egyetlen negyedév teljesítménye alapján. Nem is feltétlenül az aktuális gyengélkedés riaszthatta meg a befektetőket, hanem hogy a sok éves vergődés után még mindig egy növekedés nélküli (esetleg zsugorodást hozó) évet kell kihúznia a cégnek. Meg Whitman nem viccelt, amikor 2013 elején több évre elnyúló, lassú és fájdalmas átalakulást vetített előre.

Az mindenesetre elég valószínű, hogy a tavaly év vége óta látott hatalmas menetelés során az aktuálisnál lényegesen erőteljesebb várakozások épülhettek be az árfolyamba. Erre utal a brutális zakó is, amit a HP ma kapott (érdekes módon az egy negyedévvel ezelőtti jelentésre is hasonló mértékű volt az elmozdulás, csak éppen a pozitív irányba), és bizony jó eséllyel huzamosabb időre megtörhet az a tekintélyes emelkedő trend, amiről mi is több alkalommal írtunk már idén (a 2012 végi mélyont óta több mint 140 százalékot emelkedett az árfolyam a közelmúltbeli csúcsáig). Ilyen csapásokból ritkán állnak fel azonnal a részvények, így nincs mit tenni, a HP-t messziről kell figyelnünk, hátha tényleg megjelennek a nagy fordulat első jelei végre valamikor.

A HP árfolyama (dollár)

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu