Emelkedő kockázatok, negatív kilátások, hosszabb fizetési határidők

Növekvő gazdasági kockázatokat mutat a CMI index
Vágólapra másolva!
„Továbbra is vevői késedelmek okozzák a legtöbb problémát,” mondja Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke, 2013. első negyedévére vonatkozó, a közelmúltban publikált credit menedszer index (CMI) értékei alapján. Az adatokból kitűnik, hogy a magyar vállalkozások hosszabb fizetési határidőkre és a gazdasági kockázatok további növekedésére számítanak a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A kockázati szint további emelkedését jelzik előre a magyar credit menedzser szakemberek a közelmúltban elkészült credit menedzser index, a CMI szerint. Az index értéke ugyan magasabb, mint a tavalyi év negyedik negyedéve alapján készült prognózis, ám a 44.3-as érték továbbra is a kockázatok emelkedését valószínűsíti. Ugyanígy egyre pesszimistábbak az üzleti volument érintő prognózisok is: 2012. második negyedéve folyamatosan csökken a pozitív faktorok indexe, ami mostanra a legalacsonyabb szinten áll a felmérések kezdete óta.

Növekvő gazdasági kockázatokat mutat a CMI index Forrás: [origo] - Magyar Credit Management Szövetség

Késedelmes fizetés

„A magyar CMI aktuális értékeiből egyértelmű, hogy a továbbra is vevői késedelmek okozzák a legtöbb problémát,” mondta el Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke a most publikált adatok kapcsán. A szakember szerint ez a faktor azért különösen fontos, mert a hazai vállalatok nagyon nehezen tudják megfinanszírozni a sokszor eleve hosszú fizetési határidőn túli késedelmes időszakot, amíg végül a vevők fizetnek. „A következő időszak CMI értékei választ fognak adni arra a kérdésre, mennyire sikerül a késedelmes fizetések visszaszorítása, a Ptk. késedelmes fizetésekre vonatkozó szabályainak július 1-el hatályba lépett módosításával. A szándék alapvetően helyes, de önmagában nem fogja megoldani a helyzetet. Rövidtávon nem számítunk a fizetési késedelmek érdemi csökkenésére, a következő 2 negyedév CMI értékei is várhatóan ezt támasztják majd alá” – tette hozzá Szentirmay Péter.

A szállítói hitelezéssel kapcsolatos kockázat megítélése (38,2) az előző negyedévben mért legkedvezőtlenebb végeredményhez képest is további romlást mutat. A negatív faktorok közül a vevőállomány forgásideje mutatja a legnagyobb romlást, de a fizetési határidő és a követelésbehajtás alakulása is a kockázatok jelentős emelkedését prognosztizálják. Az előző időszakhoz képest pozitív változás egyedül a vitatott követelésekkel kapcsolatban látszik: ezen a területen a szakemberek némi javulást várnak az elkövetkező hónapoktól.

Nemzeti pesszimizmus

Európai viszonylatban Magyarország – Hollandiával és Svédországgal egyetemben a pesszimistább piacok közé tartozik, míg a francia, a német és az angol szakemberek némileg optimistábban ítélik meg a közeljövő gazdasági teljesítményét.

A kreditmenedzser index (CMI) a beszerzési indexhez (PMI) hasonlóan, annak mintegy az „ellenpárjaként” a területen dolgozó szakemberek értékeléseit és becsléseit alapul véve prognosztizálja a gazdaság folyamatait. Az 50 fölötti érték pozitív várakozásokat (gazdasági növekedést a PMI, illetve a gazdasági kockázatok csökkenését a CMI esetében), míg az ez alatti értékek negatív várható tendenciákat jeleznek előre.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Miközben sokan panaszkodnak a késedelmes vagy elmaradozó fizetések miatt, kevesen tudják, hogy néhány egyszerű technikával és a megfelelő odafigyeléssel rendkívüli mértékben megnövelhetik az ügyfeleik fizetési fegyelmét.

A körültekintő tájékozódás és a proaktív, következetes kommunikáció mindkét fél számára segíthet tisztázni az elvárásokat, és nagyon nagy mértékben megkönnyítheti a gyakorlati együttműködést.