Tarol a Facebook vetélytársa

Vágólapra másolva!
Képtelen elvéteni az elemzői várakozásokat az egyik legnagyobb közösségi hálózattak bíró LinkedIn, a 2011 májusi IPO óta ez már a kilencedik negyedév volt, amikor az elemzői konszenzusnál jobb számokat produkált a cég. A menedzsment azonban a jövővel szemben már nem ennyire optimista, a hihetetlen bővülés üteme vélhetően csökkenni fog a cég szerint is.
Vágólapra másolva!

Nem szakadt meg a LinkedIn nagy sorozata az előző negyedévben sem, a 2011-ben történt nyilvános részvénykibocsátás óta ugyanis sorozatban a kilencedik negyedévben is meghaladta az árbevétel az elemzői várakozásokat. A 36 százalékkal megugró felhasználószám ugyanis 363,7 millió dollárt hozott a konyhára, holott az elemzők csupán 354,3 millióra számítottak.

Az egy részvényre jutó tisztított nyereség tekintetében (tisztított EPS) szintén a várakozásokon felül teljesített a társaság, 38 centet értek el a várt 31 cent helyett. Nem is csoda tehát, ha az árfolyam 8 százalékos pluszt tudott elérni a piaczárás utáni kereskedésben.

Nem lehet viszont figyelmen kívül hagyni a menedzsment kilátásait az idei év hátralévő részére. Hiába emelte ugyanis meg a menedzsment az árbevételre vonatkozó várakozásait 1,43 milliárd dollárról 1,46-1,48 milliárd dollárra, ez még így is elmaradt az elemzők által várt 1,50 milliárdtól.

Ami viszont különösen aggasztó lehet, az a különböző bevételi forrásokból származó növekedés lassulása, egyes esetekben 107 százalékos éves növekedés helyett akár 69 százalékos is lehet a bővülés üteme. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Jeff Weiner, a cég vezérigazgatója szerint még legalább 360 millió potenciális felhasználót érhet el a közösségi oldal, ami jelenleg 238 milliós felhasználói táborral bír. A hatalmas növekedési ütemet természetesen nem lehet korlátlan ideig fenntartani.

Összességében pozitívan értékelte a piac a LinkedIn jelentését, mely a tegnapi 4,5 százalékos rali után piaczárás után még 7 százalékot ugrott.

A LinkedIn heti grafikonja (Nasdaq)

Forrás: Origo
Forrás: Origo