Szüksége lenne idén is egy Olimpiára az Adidasnak

Vágólapra másolva!
Alaposan megszenvedi az európai makrogazdasági környezet okozta nehézségeket az Adidas, a világ második legnagyobb sportszergyártója ugyanis nem tudta teljesíteni gyorsjelentésében az elemzői várakozásokat. Ráadásul a cég még a 2013-as árbevétel célokat sem tartja teljesíthetőnek, így csak 3-5 százalékos növekedés jöhet a globális értékesítés területén.
Vágólapra másolva!

Nem sikerült jól az Adidas számára a második negyedév, a világ második legnagyobb sportszergyártója ugyanis képtelen volt az elemzői várakozásoknak megfelelő számokat produkálni. A német cég árbevétele 3,38 milliárd eurós lett a 3,43 milliárd helyett, míg a nettó nyereség tekintetében 172 millió eurót értek el, a konszenzusban lévő 175,8 millió euró helyett.

A fedezeti hányad legalább jól alakult

Egyedül a bruttó fedezeti hányad területén tudott várakozásokon felüli eredményt nyújtani az Adidas, az árbevételnek ugyanis 50,1 százaléka maradt átlagosan a német cégnél a termelési költségek levonása után. Az 50,1 százalékos érték pedig nem csak az előző évi 48,2 százalékot, hanem az elemzői konszenzusban lévő 49,3 százalékot is jócskán meghaladta.

Forrás: Investor.hu

Az Adidas pedig az éves előrejelzését is felfelé módosította a mutatószám tekintetében, a 48-48,5 helyett 48,5-49 százalékot várnak a 2013-as üzleti évtől. Ezt elsősorban azzal indokolta a sportszergyártó, hogy a fejlődő piacokon végrehajtott fejlesztések jó eredményekkel járhatnak, még annak ellenére is, hogy a munkaerő költségek emelkedhetnek ezekben az országokban.

A vártnál rosszabb lehet az értékesítés 2013-ban

Az árbevételben viszont már nem a korábban várt 5-7 százalékos növekedés, hanem sokkal inkább csupán 3-5 százalékos bővülés lehet a jellemző, köszönhetően az európai piacokon tapasztalt gyengélkedésnek. Az Adidas ugyanis messze a térségben teljesített a legrosszabbul, 11 százalékkal esett vissza az értékesítés, míg Dél-Amerikában 21 százalékkal bővült, változatlan árfolyamok esetén. Érdemes azonban hozzátenni, hogy idén nincs Európában sem Olimpia, sem pedig rangos futball esemény, míg tavaly több ilyenre is sor került, magasabb bázishoz viszonyítva ezzel az adatokat.

Forrás: Investor.hu

Az pedig szintén meglehetősen fontos, hogy az euró relatív erőssége az árbevételt negatívan érinti. Herbert Hainer, a cég vezérigazgatója szerint jelentősen megnehezíti a célok teljesítését ennek a hatása, mind stratégiai, mind pedig operatív szempontból. A vártnál gyengébb értékesítés és a kedvezőtlen negyedéves számok hírére a befektetők is adni kezdték a papírt, és már 0,8 százalékos mínuszban jár.

Az Adidas árfolyama (Xetra)

Forrás: Investor.hu