Széttépték az eddig szenvedő Commerzbankot

Vágólapra másolva!
Kicsattanó formában van a Commerzbank annak ellenére is, hogy a második negyedévben 84 százalékos profitzuhanást volt kénytelen elkönyvelni. A nagy lendület oka igen egyszerű: az elemzők még ennél is borúsabb képet vetítettek előre, vagyis az év eleje óta méretes áresést elszenvedő bank piacán a befektetők végre egy jó hírbe is belekapaszkodhattak.
Vágólapra másolva!

A Commerzbank neve az elmúlt években leginkább a sorozatos tőkeemelésekkel vált eggyé, májusban ötödször is részvények kibocsátása mellett döntöttek. Bár a tőkemegfelelése javult (8,4 százalékra emelkedett a legutóbb 7,5 százalékos tier-1 ráta) a banknak, az új részvények miatt a befektetők érthető módon nem díjazták a lépést. Mivel a bankot még a detroiti csőd kapcsán is hírbe hozták hitelezőként, a papírok év eleje óta 40 százalékkal zuhantak.

Mondani sem kell talán, hogy a bankkal kapcsolatos befektetői álláspont meglehetősen pesszimistává vált a nyári hónapokra, így a második negyedéves gyorsjelentésnek nem volt nehéz dolga az árfolyam emelkedésének beindításában. A 43 millió eurós nettó profit bár zuhant a tavalyi évhez képest, az elemzői várakozások már annyira mélyen (4,6 millió eurónál) voltak, hogy azokat jelentős mértékben sikerült felülmúlni.

A brit kereskedelmi ingatlanhitelek miatti fokozottabb óvatosság a céltartalékolási költségek 33 százalékos megugrását eredményezték, a többi költségsor (melyen az elmúlt időszakban faragott a bank a nehéz helyzetre való tekintettel) úgy alakult, ahogy arra az elemzők is számítottak. 2016-ig a tervek szerint 5200 embertől válnának meg, de a vezérigazgató a felső vezetésben is racionalizálást tervez.

A Commerzbank mindent megtesz, hogy a tőkemegfelelése javuljon (jövő év végére 9 százalék a cél), ami egyelőre a részvényesek számára még kockázatként jelentkezhet (hiszen a tőkeemelés lehetőségét erősíti, ha nem javul a profittermelés, vagy a megszellőztetett eszközeladások nem hozzák a várakozásokat). Az árfolyam ennek megfelelően jelentős mélyrepülést szenvedett el idén, a mai mozgás viszont némi bizakodásra adhat okot.

Rég látott 10 százalékos szárnyalás bontakozott ki ugyanis a részvény piacán, így a rövid távú eső trend határozottan megtört. Az 50 és 200 napos mozgóátlagok mellett a következő ellenállást a korábban támaszként funkcionáló 8,4 eurós szintek jelentik, ameddig még több mint tíz százalékot emelkedhetne az árfolyam.

A Commerzbank árfolyama (EUR)

Bár egy rövid távú felpattanás a nagy túladottságból bármikor elképzelhető, azért érdemes lehet még óvatosan hozzáállni a Commerzbankhoz. Az árfolyam zuhanása ugyanis az elmúlt években az eredménykilátások romlásával járt kéz a kézben, márpedig egyelőre ezen a fronton érdemi javulást nem mutatnak az elemzői várakozások. Az is lehet persze, hogy csak később fognak reagálni a becslések emelésével, de a kockázatok miatt ezt érdemes megvárni, mielőtt nagyon előreszaladnánk a vásárlásokkal.