Vágólapra másolva!
Megpróbálja szépen búcsúztatni a hetet a magyar tőzsde, reggeli kereskedésben kisebb plusz látható, habár annak mértéke nem számottevő egyelőre. Az OTP kisebb plusszal korrigál, miután tegnap elég csúnya, közel 4 százalékos esést szedett össze nap végére. A forint/euró árfolyam nem nagyon akar tágítani a 299-es szintől, ma is ennek közelében ingadozik.Európában néhány parkett kisebb pluszal igyekszik korrigálni tegnapi esését, de egyértelmű irány nincs. Ma is a délutáni amerikai makroadatok befolyásolhatják majd a kereskedést.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai összefoglalónkat is: Nagy pofont kaptak az amerikai tőzsdék
Vágólapra másolva!

Emelkedéssel kezdődik a péntek

Kisebb emelkedéssel indítja a hosszú hétvége előtti utolsó kereskedési napját a budapesti tőzsde, azok után, hogy tegnap nagyobb eladói nyomás nehezedett a parkettre, elsősorban pedig az OTP-re. A régióban a BUX és a PX korrigálja tegnapi nagyobb esését, míg az oztrák és a lengyel piac csütörtöki zárva tartása után pótolja a kimardat mínuszokat.

Forrás: investor.hu

A bankpapír árfolyama ma megpróbál felállni a padlóról, miután tegnap zárásra majdnem 4 százalékot gyengült, de egyelőre csak mérsékeltebben mozdul. A többi blue-chip közül a Mol kicsit emelkedik, és a fontos 16 000 forintos szint fölött van jelenleg, míg a Magyar Telekom tegnapi záróárán áll. A gyógyszerpapírok közül a Richter kicsit gyengül a reggeli órákban, míg az Egis egyelőre nem mozdult.

Forrás: investor.hu

Több kisebb hazai tőzsdei cég is jelentett, közülük az FHB gyorsjelentése nem sikerült túl jól, a második negyedévben 3 milliárd forintos veszteséget ért el a társaság, holott az elemzői konszenzusban 2,68 milliárd eurós veszteség szerepelt. Nettó kamatbevétel soron viszont várt felett teljesített a bank, hiszen 4,4 milliárd forintot értek el, szemben a várt 4,3 milliárddal. A bankpapír 1 százalék feletti mínuszban van kora reggel.

Gyengén szerepelt a PannErgy is az előző negyedévben, a társaság ugyanis ismét veszteséges volt, 219 millió forintos mínusz született az adózott eredménysoron. Az árbevétel soron negyedévről negyedévre csökken a teljesítmény, ráadásul a közvetett költségek értéke is emelkedett, elsősorban a Miskolci Projekt indulásával kapcsolatban. A PannErgy részvényeiben egyelőre nem volt kötés pénteken.

Jól teljesített ellenben a Danubius a második negyedévben, az üzemi eredmény 39, míg az adózás előtti eredmény 51 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A jó teljesítmény főleg a bevételek 10 százalékos emelkedésével magyarázható, ami így az eladósodottsági mutatók alakulására is kedvező hatást gyakorolt. Az árfolyam 1,8 százalékos plusszal reagál a jó eredményekre.

A forint megint csak gyengülget, ma már közel három forinttal kell többet adni egy euróért, mint hétfőn reggel. Egy dollárért 224,4 forintot kérnek el, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam a 241,6-os szint környékén ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Tanácstalanok a nyugat-európai indexek

Európában vegyes mozgásokláthatóak péntek reggel, azok után, hogy tegnap fél és egy százalék között csökkentek a vezető indexek. Néhány tőzsde megpróbálja korrigálni csütörtöki mínuszát, bár túl nagy elmozdulások nyincsenek. Ma lát napvilágot délelőtt az eurózóna felülvizsgált inflációs adata, de valószínűbb, hogy megint csak majd a délutáni amerikai makroadatok mozgathatják meg majd a piacokat.

Forrás: investor.hu

Egy kínai kozmetikai céget akar megvásárolni 843 millió dollárért a L'Oreal a Bloomberg információi szerint. Az ajánlat a 25 százalékos prémiumot tartalmaz a legutóbbi záróárhoz képest. A francia cég részvényei 0,6 százalékkal emelkednek a hét utolsó kereskedési napján.

Az egyiptomi feszültségek az olajárakat a 110 dollár közelébe emelték, mivel a befektetők attól félnek, hogy az országon áthaladó olajszállítmányokban fennakadások lehetnek. A helyi hatóságok és a felkelők közötti összecsapásoknak már legalább 638 áldozata van. Emiatt hétfőn reggel az Európai Unió országai is rendkívüli tanácskozást tartanak, míg a Reuters szerint csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött megvitatta a helyzetet.

Brent olaj árfolyam (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu

WTI olaj árfolyam (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu