Százmilliós veszteséget okozhat egy számítógépes hiba

Vágólapra másolva!
Akár 100 millió dollárt is meghaladó veszteség érheti a Goldman Sachs befektetési bankot, mivel a keddi kereskedésben egy számítógépes hiba miatt téves árakon adott megbízást a kereskedési rendszer több opcióra vonatkozóan is.
Vágólapra másolva!

Egy számítógépes hiba okozhat akár több mint 100 millió dolláros veszteséget is Goldman Sachs-nál, miután véletlenül nagyszámú opcióra adtak be téves megbízást. Ez pedig nagy zavart okozott a keddi kereskedésben több amerikai tőzsdén is, nyilatkozták piaci szereplők a Financial Times-nak. Az incidens New York-i idő szerint 9:30-kor történt, és nagyjából 17 percig tartott, ez idő alatt pedig hatalmas mennyiségű "rossz árú" opció öntötte el a picokat.

A kereskedési rendszer, hibásan azt jelezte, hogy a Goldman ajánlatokat adott be olyan árakon, amelyek drasztikusan eltértek a piacitól. A bank pontos vesztesége majd az elkövetkezendő napokban válhat ismertté, amikor a tőzsdék felülvizsgálják az érintett tranzakciókat.

A szerencsétlenség igencsak felpaprikázott vitát indított el a Goldman, a tőzsdék és az ügyfelek között, az ügyet ismerő egyik forrás szerint. De emellett arra is újra felhívja a figyelmet, hogy mit lehetne tenni az olyan esetekkel, amikor egy technikai hiba miatt keletkeznek veszteségek.

Körülbelül egy évvel ezelőtt közel fél milliárd dolláros veszteséget okozott egy számítógépes hiba a Knight Capital pénzügyi szolgáltatónál. Ez az összeg tartalmazott egy nagyobb summát is, amit épp a Goldman kapott azért, mert segített a Knight-nak, hogy az alig egy óra alatt megszabaduljon a nem szándékosan megvásárolt, 7 milliárd dollár értékű értékpapírjaitól.

Mi az az opció?

Az opció olyan speciális származtatott termék, ami vételi vagy eladási jogot biztosít meghatározott lehívási áron egy adott eszközre, például részvényre. Ha valaki meghatározott díjért cserébe vételi opciót vesz 480 dolláros lehívási árral, akkor az azt jelenti, hogy jogosulttá válik 480 dollárért megvásárolni az adott részvényt az opció kiírójától, aki köteles eladni neki a részvényt. Ezt a vételi opciót akkor érdemes érvényesíteni - azaz lehívni az opciót -, ha a részvény árfolyama magasabb, mint a 480 dolláros lehívási ár, hiszen így 480 dollárért juthat az opció megvásárlója egy a piacon drágábban, mondjuk 500 dolláron forgó részvényhez.