Vágólapra másolva!
Két éve nem látott csúcsra emelkedett pénteken a 10 éves amerikai államkötvény hozama, miután egyre több piaci szereplő fordul  el a kockázatmentes eszközkategóriától. Ez persze nem csoda, hiszen sokáig lényegében reálhozamot sem lehetett velük keresni. Most talán a legtöbb részvénypiaci befektetőt foglalkoztató kérdés, hogy a hozamemelkedés közepette vajon mi az a szint, ahol a kockázatosabb papírok elkezdenek veszíteni fényükből.
Vágólapra másolva!

A héten újabb lokális csúcsokra híztak az amerikai államkötvényhozamok. A tízéves papír éves szinten már 2,8 százalék feletti hozamot kínál, ilyenre utoljára két évvel ezelott volt példa.

Az amerikai 10 éves kötvényhozamot leképező index

Forrás: Origo

A kötvénypiaci folyamatokat a makrogazdasági adatok helyett sokkal inkább az amerikai jegybankelnök-váltással kapcsolatos várakozások mozgatják. A Nomura elemzői szerint a pénteki hozamemelkedést az okozta, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb valószínűséget adnak annak a Larry Summers-nek a kinevezésére, aki sokkal inkább híve a szigorúbb monetáris politikának, mint a leginkább esélyesnek tartott Janet Yellen. Személye az állampapírpiaci hozamokat alacsonyan tartó eszközvásárlási program gyorsabb visszafogását jelenthetné, ezért reagál ilyen hevesen a piac a vele kapcsolatos hírekre.

Az amerikai 10 éves kötvényhozam hosszabb távú alakulása

Forrás: Origo

A jegybanki elnökválasztás kérdése mellett a piaci szereplőket élénken foglalkoztató másik kérdés az eszközvásárlási program visszafogásának időzítése és annak menete. A legtöbben arra számítanak, hogy már az őszi hónapokban megindul a folyamat, aminek megfelelően a hedge fundok és egyéb alapok egyre nagyobb mennyiségben fogadnak már a kötvényhozamok további emelkedésére.

Nemcsak a spekulatív kategóriába sorolt piaci szereplők adják a kötvényeket, hiszen a külföldiek már zsinórban második hónapja építik le az amerikai papírokból felhalmozott állományaikat. A trend tehát egyértelműnek tűnik, a kötvényektől való elfordulás folyamatát láthatjuk.

Forrás: Origo

A legtöbbeket foglalkoztató kérdés, hogy vajon mik azok a hozamszintek, ahol a befektetők ismét a kötvények irányába fordulnak. Sokan már a jelenlegi, 2,8 százalék körüli hozamszinteket is vízválasztónak nevezték, de egyelőre úgy tűnik, hogy még nem látják itt az idejét a kötvények felé fordulásnak. A részvénypiacok egyelőre csúcsközelben, meglátjuk majd, hogy képesek lesznek-e megbarátkozni a 3 százalékos hozamszintekkel.