Légi óriást akarnak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Több amerikai állam döntéshozója is szeretné, ha létrejönne a világ legnagyobb légitársasága az American Airlines és a US Airways fúziójával. Múlt héten az Igazságügyi Minisztérium keresetet nyújtott be a tervezett tranzakció ellen, mert az szerintük korlátozná a versenyt és magasabb jegyárakhoz vezetne. Ez meglepte az egész szektort és a befektetőket is, ugyanis a múlt heti keddi kereskedésben hatalmasat zuhantak a légitársaságok részvényei, amit még nem hevertek ki a mai napig sem.
Vágólapra másolva!

Több állam is a fúzió mellett van

Több állam is harcba szállt azért, hogy mégis megvalósulhasson az American Airlines (AA) és a US Airways tervezett fúziója, amivel a világ legnagyobb légitársasága jönne létre. Múlt héten nyújtott be keresetet az amerikai igazságügyi minisztérium a két amerikai légitársaság összeolvadása ellen, mert szerintük az egyesüléssel csökkenne a verseny a szektorban, az utasok pedig magasabb jegyárakkal szembesülnének.

Ezt több fogyasztóvédelmi szervezet is támogatta, azonban igencsak meglepte a légiipart, és komoly kérdéseket vetett fel a légitársaságok felépülési folyamatának fenntarthatóságával kapcsolatban. Azonban Florida, Texas és Észak-Karolina döntéshozói is a cégek védelmére keltek és arra kérik a szövetségi kormányt, hogy vizsgálja felül a benyújtott trösztellenes keresetet. Ez a három állam egyébként igen forgalmas központjai az American Airlines és a US Airways légitársaságoknak, ráadásul rengeteg embert foglalkoztatnak.

Forrás: American Airlines

Carlos Gimenez, Miami-Dade megye polgármestere szerdán meglátogatta Eric Holder igazságügyi minisztert és megkérte, hogy vonják vissza a keresetet. Az American Airlines rendkívül fontos munkaadó a körzetben, ezért lenne lényeges, hogy a vállalat ki tudjon kecmeregni csődközeli helyzetéből, és tovább terjeszkedhessen, mondta el Gimenez egy sajtókonferencián. A polgármester arról is beszélt, hogy a Miami Repülőtér ügyvédjei már keresik a jogi lehetőségeket az üggyel kapcsolatban.

Az AA a Miami reptér forgalmának nagyjából 70 százalékát adja, ami egyébként igen fontos központ a Latin-Amerikával kapcsolatos légi forgalomban is. Emellett pedig a légitársaság az egyik legnagyobb foglalkoztató a térségben, emiatt idegeskedhetnek az államok döntéshozói is, mivel ha meghiúsulna a fúzió, akkor az American Airlines újra nehéz helyzetbe kerülhet.

Forrás: US Airways

Fontos lenne a tranzakció az American Airlinesnak

A cég még 2011 végén folyamodott csődvédelemért és a részvényesek az egyesüléstől azt remélték, hogy a társaság elkezdheti reorganizációs tervének végrehajtását, ha viszont erre nem kerül sor, új konstrukciót kell majd kidolgoznia az USA harmadik legnagyobb légitársaságnak.

De nem csak Floridának lenne fontos a fúzió, hiszen az új cég központja Texasban lenne, ami a kereskedelmi kamara vezetője szerint, nagy versenyelőnyt jelentene az államnak, Észak-Karolinában pedig a kieső járatok miatt aggódnak. Ha meghiúsul az egyesülés, nincs "B" terv az AA számára, és kérdéses, hogy tovább tud-e működni.

Forrás: investor.hu

Az egész szektor megszenvedte a lépést

Az AMR Corp. és a US Airways vezetői szerint azzal, hogy létrehoznák a világ legnagyobb légitársaságát, nagyobb verseny elé állíthatnák a Delta Air Lines-t és a United Continental-t, melyek szintén fúzió révén váltak még nagyobb szereplővé.

Múlt hét kedden miután napvilágot láttak a hírek az Igazságügyi minisztérium keresetéről, az American Airlines anyavállalatának, az AMR Corp.-nak a részvényei iszonyatos mértékű 45 százalékos esést szenvedett el, de a többi amerikai légitársaság részvényeit is megborították a múlt hét keddi kereskedésben.

Az AMR Corp. árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu

A US Airways árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu