A kormány újra megtárgyalja az adósmentést

Vágólapra másolva!
Újra tárgyalóasztalhoz ül a héten a kormány a devizahitelesek megsegítésének ügyében. Az a cél, hogy teljes megoldás szülessen az összes érintett számára - mondta a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Rétvári Bence. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint figyelembe vennék a már létező mentőcsomagokat.
Vágólapra másolva!

A Portfolio.hu beszámolójából az derül ki, hogy Rétvári Bence semmilyen konkrétumot nem árult el a készülő adósmentő csomagról. Az államtitkár elismételte, hogy családok százezrei már kikerültek a devizahitel-csapdából a végtörlesztésnek és az árfolyamgátnak köszönhetően. Mint mondta, most azok kaphatnak majd segítséget, akik az eddigi eszközökkel nem tudtak élni, és az új mentőcsomagnál figyelembe kell venni a jelenlegi megoldásokat (például az árfolyamgátat).

Rétvári hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetekben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter többször is tárgyalt a bankszövetséggel és különböző civil szervezetekkel. "A bankok nagyon hibás terméket kínáltak az embereknek" - fogalmazott. Az államtitkár szerint a hitelfelvevők szempontjából is igazságosnak kell lenni, hiszen "felelősségük van a devizát felvevőknek is, (...) és nem lenne igazságos, ha a forinthitelt felvevők hátrányosabb helyzetbe kerülnének". Rétvári ugyanakkor azt is közölte, mindenkin segíteni kívánnak, aki devizahitel miatt került bajba.

A kormány korábbi tájékoztatása szerint a bankoktól is várnak javaslatot az új mentőcsomagra, ezt a bankszövetség augusztus 20. után murtatja be a kabinetnek. Ha nem születik kompromisszumos javaslat, amelyet mindkét fél el tud fogadni, akkor a kormány egyedül dönt a kérdésben - jelezte korábban a nemzetgazdasági miniszter. A Figyelő a múlt héten arról írt, hogy a bankszövetség és a kormány elképzelései egyelőre nagyon távol állnak egymástól.