Ráharaptak a gyorskajára a befektetők

Vágólapra másolva!
Történelmi magasságokban találhatjuk a világ meghatározó gyorséttermi láncainak részvényeit, melyeknek csupán egy kisebb impulzusra van szükségük, hogy a lélektani szintekről tovább folytassák a hegymenetet.Augusztusban közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a New York Stock Exchange parkettjével, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni amerikai részvényekkel!
Vágólapra másolva!

YUM! BRANDS (NYSE) :Új rekordot döntött

Történelmi magasságokban tartózkodik a KFC, Pizza Hut és Taco Bell márkáiról híres Yum! Brands. A világ legnagyobb gyorséttermi hálózatával rendelkező cég árfolyama egy emelkedő háromszögben mozog, amiben egyre kisebb a mozgástere. Ha sikerülne innen kitörni, akkor a Fibonacci-szintek alapján akár 86 dollárig is eljuthat az árfolyam a heti grafikon alapján.

Ellenkező esetben ismét visszakorrigálhat a Yum! a háromszög alsó száráig, melyet jelenleg az 50 hetes mozgóátlag is erősít. Az is elképzelhető, hogy innen újabb rohamot indít az árfolyam a mindkori csúcs legyűrésére. Baj igazából akkor van, ha elesik ez a szint.

A Yum! Brands heti grafikonja

Forrás: Investor.hu

A napi bontású grafikonon már jól látszik, hogy az elmúlt napokban új történelmi zárócsúcsot állított fel a Yum! Brands. A február óta tartó emelkedő háromszögből való kitörés esetén pedig akár 89 dollárig is elmehet az árfolyam, ami az alakzat magasságából adódik. Előtte azonban a fontosabb Fibonacci-szinteknél, 80, illetve 83,5 dollárnál kisebb akadályokba ütközhet a papír.

Egyelőre nem túl kedvező jel, hogy a csúcs felállítása óta két csökkenő napot produkált a részvény, és az árfolyam is a korábbi rekordmagasság alá csúszott. Mint azt már a hetes grafikonál is kihangsúlyoztunk, nagyobb baj csak akkor van, ha elesik a háromszög alsó szára. Ebben az esetben azonban még a 68,8 dollárnál lévő 200 napos mozgóátlag és a 61,8-as Fibo fontos támaszt képez.

A Yum! Brands napi grafikonja

Forrás: Investor.hu

BURGER KING WORLDWIDE (NYSE): Kitart a hegymenet

Hasonlóan jó formának örvend a Burger King részvénye, amely legutóbb júniusban állított fel új történelmi csúcsot 21 dollár felett. Az árfolyam már közel egy éve egy emelkedő trendcsatornában mozog, legutóbb éppen az aljáról pattant fel, most pedig az 50 napos mozgóátlagot teszteli vissza.

Egy újabb felpattanás esetén a csatornatető kerülhet a Burger King célpontjába, igaz előtte még a korábbi csúcsszintet is le kellene gyűrnie. Ha esetleg a csatornából is kitörne az árfolyam, akkor a Fibonacci-vonalak alapján a 24 dolláros szintet is megközelíthetné. Ráadásul az elmúlt hónapokban a fontos Fibok rendre markáns szintként viselkedtek.

Addig nincs nagyobb gond, amíg ez a két fontos szint kitart. Elestük esetén 18 dollár közelében látható egy komolyabb támaszszint, melyet a 200 napos mozgóátlag mellett a 61,8-as Fibonacci alkot.

A Burger King Worldwide napi grafikonja

Forrás: Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.