Pattan az olajár, ide még felférünk

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi feszültségek hatására az olajárban mutatkozó pattanásból akár a lemaradó olajpapírok is profitálhatnak. Az Exxon egy 2010 óta rendre kitartó emelkedő trendvonalhoz érkezett, és a Chevron árfolyama is olyan támaszoknál áll, ahol szűk stop loss alkalmazásával, jó kockázat-hozam alapú lehetőség látható.Augusztusban közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a New York Stock Exchange parkettjével, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni amerikai részvényekkel!Az akció részleteiről ezen a linken olvashat.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi feszültségek hatására az utoljára tavasszal látott 110 dolláros magasságba kapaszkodott vissza a Brent típusú olaj árfolyama. Hiába a jelentős mértékben emelkedő amerikai olajtermelés, a geopolitikai kockázatok fokozódása akár további magasságokba is nyomhatja majd az ellenállását átlépő Brentet.

A Brent árfolyama (USD/hordó)

Forrás: Investor.hu

Az olajár emelkedéséből a nagy amerikai olajcégek is profitálhatnak, melyek közül kettő is akad, aminek a grafikonja technikailag jó kockázat-hozam arányú beszállás lehetőségéről árulkodik.

Az egyik ilyen a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, az Exxon Mobil, melynek árfolyama a napokban igen erős támaszhoz korrigált vissza. A heti grafikon szerint 88 dollár közelében húzódik a 2010 óta tartó középtávú emelkedő trend, illetve egy támasz is, mely korábban sikeresen állta útját vagy támasztotta az árfolyamot.

Exxon Mobil heti grafikon (NYSE)

Forrás: Investor.hu

Ha belépünk az Exxon piacára, szűkre tudjuk venni a stop loss szintünket, miközben azt várjuk, hogy az erős technikai szintek felfele fordítják az árfolyamot. Ha valóban működnek a technikai jelek, akkor a korábbi 95 dollár körüli csúcsok is elérhetők lehetnek, miközben a potenciális veszteségeink ehhez képest eltörpülnek.

Nem szabad persze elfelejteni, hogy az 50, sőt a 200 napos mozgóátlagot is letörte sajnos a papír. Amellett, hogy ez nem fest túl jól, a visszakapaszkodás során csak növeli az ellenállások számát.

Exxon Mobil napi grafikon (NYSE)

Forrás: Investor.hu

Fontos szinten a Chevron is

Bár nincs annyira erős szinteken, mint az Exxon, a szektortárs Chevron piacán is meg lehet próbálkozni a beszállással. A papír ideális módon a 23,6 százalékos Fibonacci szintig tesztelt vissza, ahol egy támaszt is kijelölnek a korábbi időszaki mozgások.

Szűk stop loss mellett tehát a Chevron piacán is érdemes lehet próbálkozni, azonban az 50 napos mozgóátlag is elesett, és könnyen lehet, hogy a 116 dolláros 200 napos mozgóátlagig is emelkedő trendvonalig is lenyomják a papírt.

Chevron napi grafikon (NYSE)

Forrás: Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.

A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.