Győr a PannErgy új célpontja

Vágólapra másolva!
Érdekes bejelentést tett a PannErgy a második negyedéves gyorsjelentésében, a társaság következő projktjének célpontja ugyanis Győr lehet. Ennek ellenére az elemzők egyelőre szkeptikusak, hiszen a finanszírozás területén lehetnek problémák, írja a KBC Securities részvényelemzője. A Pannergy negyedéves jelentése a bejelentésen kívül nem sok érdemi információt tartalmaz befektetői szempontból, a szokásos nyári uberkaszezon zajlik a távhőpiacon.
Vágólapra másolva!

A miskolci projekt májusi lezárása óta nem nem beszéltek a következő projekt lehetséges helyszínéről a PannErgynél, de most a második negyedéves jelentésében megtörte a csendet a társaság. A jelentés szerint Győr lehet a célpont. A győri projekttől 340-400 ezer GJ hőleadást várnak (ez nagyjából a miskolci projekt fele lenne), de több információt egyelőre nem tettek közzé.

Mit mutatnak a számok?

A várakozásoknak megfelelően a második negyedéves számok nem hoztak nagy áttörést a cég életében. Tekintve, hogy a zászlóshajónak számító miskolci projekt vélhetően ősszel tud majd először teljes kapacitáson működni, egyelőre nem érdemes sorsfordító eredményszámokra számítani a harmadik negyedévben sem, véli a KBC Securities részvényelemzője.

Forrás: Investor.hu

A tisztán geotermikus működésből származó bevételek éves alapon növekedtek, köszönhetően a miskolci projekt hozzájárulásának (10 millió forint). A másik két projektnél, Szentlőrincen és Berekfürdőn összesen 16 millió forintos bevétel keletkezett, ami megegyezik az egy évvel korábbi értékkel. A bevétel további részét a társaság tulajdonában lévő ingatlanokhoz kapcsolódó továbbszámlázott rezsiköltségek adják.

Ami az eredményt illeti, az értékcsökkenés előtti működési eredmény soron növekvő, míg nettó eredmény soron csökkent veszteségről számolt be a társaság negyedéves alapon. Az utóbbi azzal magyarázható, hogy az első negyedévben jelentős pénzügyi vesztesége volt a PannErgynek, ez viszont most nem ismétlődött meg. A működési eredmény pedig a költségek megugrása miatt (a beruházásoknál nem aktiválható költségekről van szó) romlott jelentősen.

A gyorsjelentés és a Győri projekt egyelőre nem korbácsolta fel az állóvizet a részvénnyel kapcsolatban, fél 11-kor egyelőre még nem szültetett kötés a PannErgy papírjaira.

A PannErgy árfolyama

Forrás: Investor.hu

Összességében a második negyedéves számok nem mutattak áttörést a cég életében, továbbra is veszteséget termel a vállalat. Az esetleges győri projektet viszont pozitívumként értékelhetik a befektetők, annak ellenére is, hogy ez több kockázatot is felvethet. "A legfontosabb kérdés, hogy hogyan lehet finanszírozni a projektet, ugyanis a társaság a pénzügyi tartalékainak nagy részét felhasználta a miskolci projekt befejezéséhez." - mondta az elemző.