Órákra leállt a Nasdaq kereskedési rendszere

Vágólapra másolva!
Több mint három órán át nem lehetett kereskedni csütörtökön az egyik legnagyobb amerikai tőzsdén. A ritka nagy blamázstól a befektetői bizalmat is féltik.
Vágólapra másolva!

Több mint három órán át nem működött csütörtökön a New York-i Nasdaq tőzsde, miután egy váratlan technikai hiba megbénította a kereskedési rendszert - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása. A Nasdaqon forognak számos technológiai óriáscég, többek között az Apple és a Microsoft részvényei.

Amikor a kereskedés végre újraindult, a fontosabb részvények árfolyama szinte mind emelkedett, volt azonban egy, amely rögtön zuhanni kezdett: a tőzsdét működtető Nasdaq OMX papírja. Magyar idő szerint este 10 órakor majdnem 3,5 százalékos mínuszban volt.

A WSJ szerint a leállás komoly kérdéseket vet fel az amerikai tőzsdék rendszereivel kapcsolatban, ez ugyanis nem az első blamázs. Az eset súlyát mindenesetre jelzi, hogy a leállás alatt nemcsak az amerikai tőzsdefelügyelettel tanácskoztak az üzemeltetők, hanem a pénzügyminisztert, Jacob Lew-t, sőt magát Barack Obama elnököt is tájékoztatták.

A háromórás szünet óriási káoszt okozott, égtek a brókercégek telefonvonalai, sokáig nem lehetett tudni, pontosan mi történik. Több ezer részvény és más értékpapír kereskedése bénult meg, de nem egyszerre: egy ideig voltak olyanok, amelyeket lehetett adni-venni, míg másokat már nem. Az ebben az időszakban köttetett ügyleteket utólag érvényteleníteni fogják.

A történteknek messze ható következményei is lehetnek. Egyesek attól félnek, hogy egy ilyen baki rombolja a befektetői bizalmat, és a hosszú kiesés problémákat okozhat több tőzsdeindex kiszámításában is - írta a lap.