Optimistább vállalkozók, borúlátóbb fogyasztók

Vágólapra másolva!
Továbbra is negatív az üzleti bizalmi index a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint, ám a júliusi mínusz 8,6 pontról augusztusra az érték mínusz 6,3 pontra mérséklődött. Eközben a fogyasztói bizalmi index a júliusi mínusz 35,3 pontról 36,9 pontra esett vissza. A GKI-Erste konjunktúraindex összességében mínusz 15,5 pontról mínusz 14,3 pontra javult – derül ki a vállalat elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az üzleti szférán belül elsősorban a szolgáltató cégek lettek optimistábbak augusztus során, az ipari és az építőipari vállalatok csak alig, a kereskedelmi cégek várakozása pedig nem változott. Az ipari bizalmi index emelkedése minimálisnak bizonyult: a mérőszám augusztusi javulása ellenére sem érte el júniusi szintjét. Az elmúlt időszak termelésének és az export-rendelésállománynak a megítélése azonban érezhetően javult.

Javul a helyzet a szolgáltató-szektorban és az építőiparban

A szolgáltatói bizalmi index augusztusban jelentősen növekedett, főleg az üzletmenet és a várható forgalom kedvező megítélése eredményeként. Az építőipari bizalmi index szintén folytatta a 2013-ra jellemző, szinte töretlen emelkedését, ám az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése kissé romlott.

A kereskedelmi bizalmi index a júliusi enyhe emelkedést követően stagnált. Az eladási pozíció és a várható megrendelések megítélése kissé javult, a készletszintet viszont növekvőnek érezték a válaszadók.

Növekvő félelem a munkanélküliségtől

A foglalkoztatási szándék az iparban, az építőiparban erősödött, a szolgáltató szektorban nem változott, a kereskedelemben pedig kissé csökkent.

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi emelkedésnél kisebb mértékben, de csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét kissé javulónak, várható megtakarítási képességét viszont enyhén romlónak érezte. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit a korábbinál kedvezőbbnek, a következő egy évben nyíló lehetőségeket viszont kissé romlónak tartották. Mindeközben határozottan erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme.